Уряд встановив мінімальні ціни на великі пластикові пакети

03 Лютого 2022, 11:35

Ілюстративний колаж: "IPC-Херсон".

Від учора набрала чинності постанова Уряду «Про встановлення мінімальних роздрібних цін на пластикові пакети». Визначені мінімальні ціни нижчі ринкових.

Про це повідомляють в ХОДА.

Документ стосується саме пластикових пакетів товщиною стінки понад 50 мікрометрів. Це великі пакети, які люди купують на касах у супермаркетах, щоб донести усе придбане додому. Або, наприклад, брендовані пакети, у які в магазинах пакують придбаний одяг чи взуття. На пакети «маєчки» таке регулювання не розповсюджується.

Рішення Уряду щодо встановлення мінімальних цін є продовженням політки по зменшенню попиту на використання пластикових пакетів в Україні, а отже запобігання засміченню довкілля.

«Із 10 грудня 2021 року в Україні діє перший етап обмежень згідно з Законом «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Зокрема, заборонено безоплатно розповсюджувати пакети у об’єктах торгівлі, аптеках та закладах громадського харчування. Вже сьогодні ми можемо говорити про результати. Ми досягли основної мети – достукалися до свідомості кожного українця. Люди замислилися, а чи треба їм цей пластик. За результатами досліджень, з листопада минулого року попит на альтернативні упаковки, екоторбинки в Україні зріс на 178%. Люди купують альтернативи, використання яких за рахунок багаторазовості є значно вигіднішим», – прокоментував Руслан Стрілець.

Ефективність такого регулювання демонструє і світовий досвід. Наприклад, у Туреччині, лише за перший рік заборони пластикових пакетів їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику. В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%. Швеція теж ввела податок на пластикові пакети. Як результат, на 65% зменшився обсяг продажу пластикових пакетів з ручками. Люди почали приходити до магазинів зі своїм пакованням.

Нагадаємо, Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» передбачає введення в дію обмежень у три етапи:

1. На першому етапі, який діє із 10 грудня 2021 року, було заборонено безоплатно розповсюджувати пластикові пакети у магазинах, супермаркетах, інших об’єктах торгівлі, аптеках, закладах громадського харчування та сфері надання послуг. Виключення встановлено лише для біорозкладних пакетів та надтонких пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, продуктів із них та сипучих продуктів і льоду.

2. На другому етапі, з 9 березня 2022 року, буде заборонено взагалі розповсюджувати в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  • надтонкі пластикові пакети із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (окрім первинної упаковки для м’яса, риби, сипучих);
  • тонкі пластикові пакети із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів;
  • оксорозкладні пластикові пакети.

3. З 1 січня 2023 року встановлюється заборона на надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду. До того часу виробники, торгівельні мережі вже мають впровадити для них альтернативи.