У МОЗ допустили до екстреного застосування новий препарат для лікування COVID-19 – “Паксловід”

18 Лютого 2022, 14:20

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Після проведеної експертизи, в Україні до екстреного медичного застосування було допущено  новий препарат для амбулаторного лікування COVID-19 – «Паксловід».

Про це повідомляють в ХОДА.

«Препарат «Паксловід» призначений у першу чергу для пацієнтів із груп ризику з метою уникнути погіршення стану та переходу захворювання із легкого ступеня тяжкості до середнього та важкого», – зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Міністерством було підписано контракт із виробником – компанією «Pfizer» – на постачання в Україну 300 тисяч курсів «Паксловіду» ще до реєстрації цього препарату.

«Оскільки лікарський засіб вже допущено до екстреного медичного застосування, ми розпочинаємо узгоджувати графік поставки препарату в Україну, про який поінформуємо додатково», – підкреслив очільник МОЗ.

Міністр також нагадав, що раніше в Україну вже прибуло 60 тисяч (із 300 тисяч законтрактованих) курсів молнупіравіру – ще одного препарату, призначеного для лікування COVID-19.

Також раніше повідомлялось, що 37 120 пігулок препарату «Молнупіравір» для лікування COVID-19 отримає Херсонщина.

Ці противірусні препарати прямої дії запобігають розмноженню вірусу та знижують ризик важкого перебігу хвороби. Препарати випускаються у  формі пігулок, тому їх зручно приймати. Крім того, вони не мають особливих вимог зберігання.

Віктор Ляшко також нагадав про наявність в Україні ефективного профілактичного засобу для зниження ризику важкого перебігу COVID-19 – вакцини проти коронавірусу Moderna, Pfizer та CoronaVac. Вони доступні у кожному пункті щеплення та центрі масової вакцинації для всіх охочих віком від 12 років.

Нагадаємо, що адреси пунктів та центрів масової вакцинації Ви можете знайти за посиланням.