На всій території України можуть ввести надзвичайний стан. Що це означає?

23 Лютого 2022, 12:43

РНБО звернулась до Верховної Ради із закликом запровадити надзвичайний стан по всій території України, крім Луганської та Донецької областей, де вже діє особливий режим.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов у відео, що виклали в мережу Facebook. 

“Були жваві обговорення цього питання. Рішення було прийняте. Відповідно нашого законодавства, Верховна Рада має це рішення затвердити протягом 48 годин. Я сьогодні матиму доповідь у ВР з цього приводу. Що стосується самого наказу – на всій території нашої країни, окрім Донецької та Луганської області, буде введено надзвичайний стан. У залежності від території, обласні комісії, в які входитимуть представники органів державної та місцевої влади, прийматимуть ті чи інші рішення”, – розповів Данілов.

Секретар РНБО Олексій Данілов

Також секретар РНБО розповів про обмеження, які можуть бути введені у зв’язку з упровадженням надзвичайного стану.

“Це буде посилення охорони об’єктів громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства. Це може бути певні обмеження руху транспорту та додатковий його огляд. Це може бути перевірка документів у фізичних осіб, тобто, це питання, які є превентивними для того, щоб в країні зберігався спокій”, – зазначив Данілов.

У Донецькій та Луганській областях надзвичайний стан не вводиться, адже він був введений там ще у 2014 році.

Окрім переліченого Даніловим, в разі прийняття надзвичайного стану можуть також заборонити проведення масових заходів та страйків, тож загалом перелік можливих заборон виглядає так:

1) встановлення особливого режиму в’їзду і виїзду, а також обмеження свободи пересування по території, де вводиться надзвичайний стан;

2) обмеження руху транспортних засобів та їх огляд;

3) посилення охорони громадського порядку та об’єктів, що забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства;

4) заборона проведення масових заходів, крім заходів, заборона на проведення яких встановлюється судом;

5) заборона страйків;

6) примусове відчуження або вилучення майна у юридичних і фізичних осіб.