До кінця поточного року в Україні планується ввести в експлуатацію 385 кисневих станцій

07 Лютого 2022, 16:32

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

У липні 2021 року в українських лікарнях функціонувало лише 50 кисневих станцій. До кінця 2022 року їх буде вже 385. Про це під час робочого візиту до Одеської області заявив Віктор Ляшко.

Про це повідомляють в ХОДА.

За словами міністра, минулого року 118 кисневих станцій вдалося закупити коштом урядової субвенції. Наразі частина з них вже встановлені в лікарнях та надають допомогу пацієнтам, хворим на COVID-19.

«118 кисневих станцій були закуплені за кошти урядової субвенції та наразі монтуються в лікарнях. Окрім того, ДП «Медичні закупівлі України» придбало додатково 225 станцій, їх постачання здійснюється вже зараз. Сьогодні перевірив, як відбувається встановлення однієї з таких станцій у лікарні на Одещині. Таким чином, після завершення робіт за один рік кількість постійно діючих кисневих станцій в Україні збільшиться майже у 8 разів», — повідомив Віктор Ляшко.

Наприкінці грудня минулого року ДП «Медичні закупівлі України» уклало договори на придбання 225 кисневих станцій, загальною вартістю у 648 мільйонів гривень. Попередньо, у рамках цієї закупівлі, було заплановано придбати 196 станцій, однак, завдяки конкуренції на аукціоні, вдалося зекономити кошти та додатково придбати ще 29 станцій.

Продуктивність однієї такої станції — 500 л/хв. Кожна з них має у комплекті додаткові газоаналізатори, витратоміри та  можливість дистанційного керування. Завдяки цьому  лікарня зможе відстежувати, скільки вона отримує кисню та якої якості.

Наразі обладнання для автономної генерації кисню вже встановлюється в регіонах, у лікарнях, які надають допомогу пацієнтам, хворим на коронавірусну інфекцію.

Таким чином, після завершення робіт, українські медзаклади матимуть 385 постійно діючих кисневих станцій — це майже у 8 разів більше, ніж торік.