За 11 років реалізації проєкту “Шерифи” залучено 1885 безробітних осіб. З них 21 ВПО

10 Січня 2022, 13:44

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Проєкт «Шерифи» – це механізм організації безпечного середовища у громадах, особливо в прикордонних.

Про це повідомляють в ХОДА.

За словами ініціатора проєкту директора Херсонського обласного центру зайнятості Євгенія Єрашова наявність у громадах «шерифів», інструкторів з числа місцевих жителів, суттєво поліпшує громадський порядок, сприяє знаходженню шляхів мирного врегулювання конфліктних ситуацій та формуванню спільної відповідальності за безпеку та спокій у суспільстві. Це окремий вид громадських робіт, який спочатку ввели на Херсонщині, а потім і в інших регіонах України.

«Це реальний, дієвий механізм організації безпечного середовища в громадах, особливо в прикордонних, – зазначив Євгеній Єрашов. – Звичайно у проєкті є свої «плюси» та «мінуси». Серед «мінусів» те, що «шерифи», як і всі інші учасники громадських робіт від центрів зайнятості, можуть працювати усього до шести місяців. Проте «плюсів» набагато більше громади отримують людину, яка займається профілактикою злочинів, роботи організовуються за паритетності фінансування, у подальшому людина має отримати постійну зайнятість».

За 11 років реалізації проєкту залучено 1885 безробітних осіб, з них 425 – демобілізовані учасники ООС (АТО) та 21 – ВПО.

Протягом 2021 року реалізація проєкту відбувалась не у повній мірі через карантинні обмеження, але все ж таки 48 інструкторів відпрацювали на таких видах робіт, з них – 4 учасники бойових дій у зоні АТО/ООС, їх відбирали для прикордонних територій.

Проєкт «шерифи» запрацює у цьому році в звичному режимі. Отже, якщо громади мають потребу у цих громадських роботах, представники органів самоврядування можуть звернутися з ініціативою до місцевих центрів зайнятості стосовно визначення потреби в інструкторах, обговорити на який період, та скільки коштів громада готова виділити на співфінансування роботи місцевого «шерифа».