Суд на Херсонщині встановив, що самогон – це не горілка

11 Січня 2022, 17:42

Цікаве рішення прийняв суддя Іванівського районного суду Херсонської області 16 грудня 2021 року. Він фактично визнав, що самогон не є горілкою та направив справу про роздрібну торгівлю алкоголем на доопрацювання через цей нюанс.

За матеріалами справи, “27 листопада 2021 року о 10:00 годині в селищі Іванівка по вулиці Шевченка поблизу кафе «Дует» підозрюваний здійснював роздрібну торгівлю горілкою, а саме з тетрапаку 10 літрів наливав у пластикові стаканчики, за кожен з яких брав по 10 гривень”.

Щодо дій чоловіка було складено протокол, під яким сам порушник поставив свій підпис. Проте суддя під час розгляду справи вказав на те, що горілка та самогон – це дві різні речовини. 

“Суд звертає увагу на те, що адміністративний протокол про порушення укладено не відповідним чином, зокрема, в його описовій частині вказано, що «особа здійснювала роздрібну торгівлю горілкою». Проте суд звертає увагу на те, що під визначення «горілка» підпадають міцні алкогольні напої з очищеного спирту, а горілка, виготовлена в домашніх умовах, називається «САМОГОН»”, – йдеться у судовому рішенні. 

Працівник поліції, у свою чергу, вказуючи на те, що підозрюваний торгує саме горілкою, не долучає будь-яких доказів і підтверджень стосовно того, що речовина, яка знаходилася в тетрапаку об`ємом 10 літрів, є саме горілкою, а не самогоном.

До того ж, при оформленні протоколу працівниками Нацполіції було допущено ще кілька помилок. Наприклад, не було вказано, що саме було вилучено у підозрюваного за присутності понятих.

Тож суд, спираючись на ці недоліки, повернув справу відділенню №2 Генічеського районного відділку поліції ГУ НП України в Херсонській області для належного оформлення. Цікаво, як це вдастся поліцейським через місяць після вчинення правопорушення.