Визначено порядок ввозу та вивозу товарів через адмінмежу з ТОТ АР Крим

07 Грудня 2021, 13:09

7 грудня 2021 року набув чинності наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 23 листопада 2021 року № 258 «Про затвердження Переліку і обсягів (вартості/ваги/кількості) обмежених або заборонених до переміщення через адміністративну межу товарів, а також товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей».

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції.

Наказ покликаний максимально спростити процес перетину адміністративної межі з тимчасово окупованими територіями Автономної Республіки Крим та міста Севастополя для цивільних осіб. Зокрема, наказом затверджено Перелік і обсяги (вартість/вагу/кількість) товарів, обмежених або заборонених до переміщення через адміністративну межу. Із переліком можна ознайомитися за посиланням https://www.minre.gov.ua/sites/default/files/perelik_0.pdf.
Крім того, наказом визначено, що до переліку особистих речей, дозволених до переміщення через адміністративну межу із Кримом, відносяться товари, що мають ознаки вжитку, а також інші товари, які не мають ознак вжитку, та переміщуються як особисті речі у ручній поклажі та супроводжувальному багажі.
Наказом встановлено наступні обмеження вартості/ваги/кількості при переміщенні інших товарів, які не мають ознак вжитку, та переміщуються як особисті речі через адміністративну межу у ручній поклажі та супроводжувальному багажу фізичної особи:
– з контрольованих Україною територій на тимчасово окуповану територію – без обмежень;
– з тимчасово окупованої території на контрольовані Україною території – сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10 000 гривень та/або сумарна вага яких не перевищує 75 кг на одну особу (за умови, що харчові продукти – не більше 2 кг кожного найменування та непродовольчі товари – не більше 2 одиниць кожного найменування).
Також наказом унормовано порядок перевезення готівкових коштів фізичними особами через адміністративну межу. Так, фізична особа може переміщувати через адміністративну межу готівкові кошти у сумі, що не перевищує 100 тисяч гривень, або еквівалентній сумі, в тому числі в іноземній валюті за крос-курсом, визначеним Національним банком України на день перетинання адміністративної межі. Якщо ж сума перевищуватиме 100 тисяч гривень, особа муситиме надати підтверджувальний документ про походження коштів.