Поблизу КПВВ “Каланчак” мають з’явитися прилади для вимірювання стану забруднення повітря – Ірина Верігіна

24 Грудня 2021, 18:53

У новому році, поблизу адміністративної межі з ТОТ АР Крим, мають з’явитися засоби моніторингу стану забруднення повітря. Вони мають реагувати на викиди шкідливих речовин із заводу “Кримський Титан” та оперативно оповіщати місцеве населення про погіршення екологічної ситуації в регіоні.

Про це під час прес-конференції у медіа-центрі “IPC-Херсон” повідомила Представниця уповноваженого з дотримання прав людини в АРК Ірина Верігіна. 

“Ми всі прекрасно пам’ятаємо ту ситуацію, що сталася на заводі “Кримський Титан”у 2018 році, коли було зафіксовано викид шкідливих речовин. Нещодавно ми провели зустріч з керівництвом Херсонської обласної державної адміністрації та обговорили необхідність встановлення на адмінмежі поблизу КПВВ “Каланчак” станції, що вимірюватиме рівень забруднення. Це є нагальною необхідністю.

Ірина Верігіна

Також ми маємо проводити роз’яснювальну роботу серед місцевого населення, адже у 18-му році після викиду люди не знали, як їм діяти у такій ситуації. Тоді ураження було зафіксовано в радіусі 130 кілометрів. Окупанти, в свою чергу, замовчують шкідливі викиди з “Титану”, та, звісно, нас про нові екстраординарні ситуації не попереджатимуть. Тому нам потрібно самим моніторити кількість викидів з цього заводу”, – заявила Верігіна.

Також, за словами Представника омбудсмена, проєкт програми з моніторингу стану повітря на адмінмежі з Кримом вже розроблено і тепер справа за депутатами обласної ради. У разі вдалого голосування, прилади вимірювання стану забруднення повітря поблизу КПВВ “Каланчак” мають з’явитись вже наступного року.