Олександр Шумков виграв суд у Міністерства реінтеграції, котре позбавило його соціальної допомоги

06 Грудня 2021, 16:18

Екс-політв’язень Олександр Шумков виграв суд першої інстанції про протиправну бездіяльність Міністерства реінтеграції, котре позбавило його соціальної допомоги після звільнення. Але міністерство не здається і подало апеляцію.

Про це повідомляють в Об’єднанні родичів політв’язнів Кремля.

Після звільнення Олександр звернувся до Мінреінтеграції із заявою, у якій просив визнати його таким, що був позбавлений свободи внаслідок збройної агресії проти України. Таке визнання за законодавством обов’язкове для того, щоб політв’язень міг претендувати на отримання матеріальної допомоги після звільнення. Заява подається до міністерства, а вже відповідне рішення має приймати спеціально створена для цього Міжвідомча комісія. Проте Мінреінтеграції не направило заяву Олександра Шумкова до Міжвідомчої комісії, а надіслало лист-відмову про те, що він не включений до сформованого СБУ переліку звільнених осіб.
Разом з цим Міністерство підтвердило, що Шумков перебуває на обліку осіб, позбавлених особистої свободи органами влади Російської Федерації на території РФ у зв`язку з його політичною діяльністю.
Такі дії Міністерства позбавили Олександра можливості претендувати на законну матеріальну допомогу у розмірі 100 тис. грн, яка необхідна для оплати лікування, оренди житла та побутових потреб до моменту, поки екс-політв’язень не відновиться та зможе працевлаштуватися.
Олександр Шумков, за юридичного супроводу Об’єднання, звернувся до суду. Херсонський окружний адміністративний суд повністю задовольнив позовні вимоги: визнав протиправною бездіяльність Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та зобов’язав Міністерство передати заяву Олександра Шумкова на розгляд міжвідомчої комісії.

Визнати протиправною бездіяльність Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України щодо ненадання заяви (Шумкова) від 15.03.2021 на розгляд Міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов`язаних з визнанням осіб такими, що були позбавленні свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійснення заходів, спрямованих на їх соціальний захист.

Зобов`язати Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України  передати на розгляд Міжвідомчої комісії з розгляду питань, пов`язаних з визнанням осіб такими, що були позбавленні свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійснення заходів, спрямованих на їх соціальний захист заяву (Шумкова).

У відповідь на це Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вирішило в апеляційному порядку оскаржувати рішення Херсонського окружного адміністративного суду про свою протиправну бездіяльність.

Нагадаємо, що у серпні 2017 року Шумков був викрадений біля кордону України і вивезений до Росії.

У грудні 2018 року російський суд засудив до чотирьох років колонії загального режиму Олександра Шумкова, якого Слідчий комітет Росії звинуватив в участі в «Правому секторі», який в РФ оголошений екстремістською організацією, і діях, спрямованих «проти інтересів Росії». У Слідкомі стверджують, що Шумков нібито був активним учасником «Правого сектора» і охоронцем колишнього лідера організації Дмитра Яроша. Оперативний супровід по кримінальній справі здійснювала ФСБ.