Колишню суддю з Каланчака засуджено до 5 років позбавлення волі за хабар

06 Грудня 2021, 15:58

Вищий антикорупційний суд визнав винною в одержанні неправомірної вигоди колишню суддю Каланчацького районного суду Херсонської області Олену Живцову та засудив її до 5,5 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна.

Про це повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та співрозмовники прокуратури в коментарі «Слово і діло».

Колишню суддю Живцову визнали винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Їй призначили покарання у вигляді позбавлення волі строком на 5 років і 6 місяців з конфіскацією всього майна та забороною протягом 3 років обіймати посади в органах державної влади.

Водночас, указаний вирок ще не набув чинності і може бути оскаржений протягом 30 днів до апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

За версією обвинувачення, суддя Живцова розглядала адміністративну справу про притягнення до відповідальності Анатолія Лозінського за перевезення пасажирів без одержання ліцензії. Відповідний протокол стосовно нього склало Чорноморське міжрегіональне управління Укртрансбезпеки. Зокрема, суддя запропонувала порушнику надати їй 5000 гривень за закриття справи. При цьому вона зазначила, що у разі незгоди надати неправомірну вигоду, вона може ухвалити рішення про притягнення його до адміністративної відповідальності та накласти штраф у розмірі 17000 гривень.

“В рамках досудового розслідування встановлено, що у квітні 2018 року голова суду запропонувала порушнику надати їй 5 тисяч  гривень за закриття адміністративної справи, а у разі відмови – «погрожувала» притягнути чоловіка до адміністративної відповідальності, а також накласти грошове стягнення у сумі від 16 тис. гривень до 32 тис. гривень.
Після отримання коштів, які вона сховала у Кодекс про адміністративні правопорушення, суддя ухвалила постанову про закриття вказаного провадження”, – повідомляють у САП. 
Суддю викрито на «гарячому» одразу після одержання нею обумовленої суми.
Погодившись з позицією прокурора САП, колегія суддів визнала екс-суддю винуватою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України та призначила покарання у виді 5 років та 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади на строк три роки, з конфіскацією всього належного їй майна.