В Криму лише близько 300 дітей мають змогу навчатися українською – Верігіна

26 Листопада 2021, 15:13

Дії окупанта в освітній галузі на Кримському півострові спрямовані на відрив школярів від розуміння, що вони є громадянами України, а не РФ. Задля цього права кримчан отримувати освіту українською та кримськотатарською мовами всіляко обмежуються.

Про це під час інтерв’ю медіа-центру “IPC-Херсон” заявила Представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна. 

“Окупанти виховують у дітей неприязнь до України та до всього українського. Ми розуміємо, як потужно працює ця інформаційна машина. Проаналізувавши навчальний процес у школах, ми бачимо, що кількість дітей, які мають змогу вивчати українську чи кримськотатарську мови, щороку зменшується. За нашою інформацією, у навчальному році 2020 -2021 в Криму українською навчалося лише 206 дітей, плюс ще 60 у місті Севастополь. Це значно менше, ніж у минулому навчальному році”, – повідомила Верігіна.

Ірина Верігіна

Також представниця омбудсмена зауважила, що, за інформацією Меджлісу кримськотатарського народу, подібним чином порушуються права на освіту і представників корінного населення окупованого півострова. Кримськотатарська мова майже зникла зі шкільних програм. Батьків та дітей примушують письмово відмовлятися від навчання їх дітей мовою кримських татар. 

Крім того, в Криму залишилось лише 25 платних репетиторів української мови, а історії України – лише 4. Тобто, знайти викладача історії України в Криму майже неможливо.

За словами Верігіної, наша держава активно працює у сфері освіти дітей на території тимчасово окупованого півострова. Для охочих навчатися українською створені всі умови у школах на материковій частині України.