Суд зобов’язав Свято-Григорівський Бізюків монастир укласти охоронні договори на пам`ятки архітектури

10 Листопада 2021, 13:30

Рішенням Херсонського адміністративного суду від 1 листопада 2021 року Свято-Григорівський Бізюків чоловічий монастир зобов’язали укласти охоронні договори на пам`ятки культурної спадщини, що знаходяться на території цього комплексу. Мова йде про башти, мури та приміщення церкви, датовані  XVII-ХІХ  ст. 

Про це зазначається у рішенні суду. 

“Керівник Бериславської окружної прокуратури Херсонської області звернувся до суду з позовом в інтересах держави до Свято-Григорівського Бізюків чоловічого монастиря, в якому просить зобов`язати відповідача укласти з Херсонською ОДА охоронні договори на 7 об`єктів культурної спадщини, які визнано пам`яткою сакральної архітектури національного значення – споруду монастиря (датування – 1781 рік). Комплекс споруд: мури (1781 рік); башта північно-східна (1781 рік); башта південно-східна (1781 рік); башта (1781 рік); Покровська церква (19 століття); брама (1889 рік), які розташовані в с. Червоний Маяк Бериславського району Херсонської області.

Органом охорони культурної спадщини, Управлінням містобудування та архітектури Херсонської ОДА, на адресу монастиря надсилались, зокрема, листи з вимогою укласти охоронні договори на культову споруду.

Станом на час розгляду цієї справи відповідач не звертався до органу охорони культурної спадщини щодо укладення охоронних договорів”, – йдеться у судовому рішенні.

Суд зобов`язав Свято-Григорівський Бізюків чоловічий монастир протягом одного місяця  укласти  охоронні  договори на пам`ятки культурної спадщини на його території.

Свято-Григорівський Бізюків  монастир фігурував у матеріалі Центру журналістських розслідувань на початку 2018 року. 

Тоді місцеві мешканці звернулись до журналістів з проханням висвітлити ситуацію з незаконною побудовою настоятелем монастиря, отцем Феодосієм, 4-х метрового муру, що розділив село на кілька частин.

Тоді виявилось, що фундамент монастирського муру, який був архітектурною пам’яткою національного значення, за участі настоятеля монастиря було знищено, а на його місці  закладено новий фундамент і стіна. Деякі об’єкти, що мали історичну цінність, також опинились під загрозою зникнення внаслідок монастирської новобудови.

«Паркан, що будується, є у нас у власності. Розумієте, цей паркан – наша власність! В документах це є. Паркан є у свідоцтві на право власності. Ми його відбудовуємо, – розповідав тоді настоятель Свято-Григорівського Бізюків монастира отець Феодосій, – Там новий фундамент у цього паркану. Старий розібрали – побудували новий. Тому що старий прийшов в негодність. Але старий був у нашій власності».

Відтепер, коли представники адміністрації монастиря виконають рішення суду та укладуть охоронні договори, пам’ятки на його території  будуть убезпечені від подальшого руйнування.