Суд зобов’язав сільраду на Херсонщині утримувати та охороняти унікальну печеру

25 Листопада 2021, 14:40

Херсонським окружним адміністративним судом задоволено позов Олешківської окружної прокуратури про визнання бездіяльності місцевої ради протиправною та зобов’язано забезпечити організацію проведення робіт із винесення меж заповідного об’єкту – геологічної пам’ятки природи – «Федорівської печери», розташованої на березі р. Ігнулець поблизу села  Федорівка.

Раніше прокуратурою було з’ясовано, що рішенням виконкому Херcонcької облacної рaди у 1979 році зaтверджено зaповідні урочищa тa пaм’ятки природи міcцевого знaчення, у тому чиcлі вкaзaну печеру. При цьому оргaни виконaвчої влaди, у відaнні яких знaходилиcь зaповідні території тa пaм’ятки природи, було зобов’язaно зaбезпечити їх нaлежне утримaння тa охорону, винеcти межі зaповідного об’єкту, зaкріпивши їх в нaтурі.
Проте, впродовж тривaлого чacу, зaходи зі збереження Федорівcької печери у природному cтaні не вживaлиcя.

У судовому рішенні зазначено: “Визнати протиправною бездіяльність Дар`ївської сільської ради Херсонського району Херсонської області, яка полягає у невжитті заходів щодо організації проведення робіт із винесення меж геологічної пам`ятки природи місцевого значення “Федорівська печера”, яка розташована в адміністративних межах органу місцевого самоврядування”.

Федорівська печера – унікальне природне утворення, яке є ботанічним пам’ятником природи, що має особливе природоохоронне, наукове, естетичне та пізнавальне значення. Печера розташована в нижній течії річки Інгулець. Тут можна побачити різні види рідкісних і зникаючих рослин (ковила Лессінга, зореплідник частухоподібний, ятришник точковий та інші).