Суд в Херсоні скасував договір оренди земельної ділянки в межах прибережної захисної смуги

07 Листопада 2021, 11:51

На Херсонщині орендар отримав на 10 років землю без проведення аукціону – за позовом прокуратури правочин визнано недійсним.

“Господарський суд Херсонської області задовольнив позов прокурора, визнав недійсними рішення міської ради та договір оренди земельної ділянки, укладений із юридичною особою, скасував державну реєстрацію права оренди.
Прокуратурою встановлено, що у 2018 році на підставі рішення Херсонської міської ради суб’єкт господарювання отримав у оренду на 10 років земельну ділянку площею майже 1 га, яка розташована в прибережній захисній смузі річки Дніпро, для розміщення човново-яхтового причалу. Водночас, надання ділянки відбулося з грубим порушенням вимог законодавства, зокрема без проведення земельних торгів”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з реєстром судових рішень, мова йде про  громадську організацію любителів вітрильно-човнового відпочинку «АРГО».
“Суд зазначає, що, з огляду на те, що на земельній ділянці площею 0,7997 га по вул. Перекопській, 178-е, наданій у користування Херсонській міській громадській організації любителів вітрильно-човнового відпочинку «АРГО», відсутні об`єкти нерухомого майна, які належать їй на праві власності, передача цієї ділянки в оренду була можлива лише за результатами земельних торгів.

У той же час, у матеріалах технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) на підставі якої передано в оренду без проведення конкурсу строком на 10 років Херсонській міській громадській організації любителів вітрильно-човнового відпочинку «АРГО» земельну ділянку, площею 0,7997 га по вул. Перекопській, 178-е у м. Херсоні, відсутні копії правовстановлюючих документів на об`єкти нерухомого майна, розташовані на цій земельній ділянці, які належать на праві власності громадській організації”, – йдеться в судовому рішенні.

За таких обставин і правових підстав, суд приходить до висновку, що пункти 2, 2.1 рішення Херсонської міської ради №1751 від 30.11.2018 р., яким затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та передано в оренду без проведення конкурсу строком на 10 років Херсонській міській громадській організації любителів вітрильно-човнового відпочинку «АРГО» земельну ділянку, площею 0,7997 га по вул. Перекопській, 178-е у м. Херсоні прийнято з порушенням вимог ст. 55 Закону України «Про землеустрій».

Тож рішенням суду договір оренди було визнано недійсним.