Серійного розкрадача могил на Херсонщині відправили на примусове лікування

08 Листопада 2021, 14:35

Районний суд на Херсонщині відправив на примусове лікування розкрадача могил з Бериславщини, мотивуючи це неусвідомленістю ним виконаних актів вандалізму. 

У період з грудня 2020 року по лютий 2021 уродженець с. Шляхове Бериславського району наругався над більше ніж 10 місцями поховання, про що йдеться у вироку суду. 

Зазвичай, за даними слідства, чоловік діяв таким чином:

“05.02.2021 року, приблизно о 10:30 годині, заздалегідь підготувавши інструменти, а саме: кувалду з дерев`яним руків`ям, пилку по металу, штикову лопату та велосипед, прибув до могили померлої, розташованої на кладовищі, розкопав могилу та демонтував з неї фрагмент сталевого профілю довжиною 220 см, шириною 15 см, загальною масою 22 кг, вартістю 5 гривень за 1 кілограм металобрухту на загальну суму 110 гривень, який завантажив на заздалегідь заготовлений велосипед”.

Таких випадків вандалізму за особою було встановлено близько десятка. Як правило, чоловік викопував сталеві столики та лавки біля могил. Награбоване вандал реалізовував під виглядом металобрухту.

Підсудний підтвердив, що у грудні 2020 року, січні 2021 року, на початку лютого 2021 року, у грудні 2021 року він перебував на кладовищі у  Бериславі, звідки демонтував металеві предмети з могил. Награбоване він вивозив на велосипеді та здав на металобрухт. Металеві столики та металеві труби були розхитані, він їх демонтував кувалдою і лопатою.

Затримати чоловіка вдалось після того, як його “на гарячому” упіймали родичі одного з померлих.

“Допитаний на судовому засіданні свідок суду пояснив, що після роботи він пішов провідати могилу батька і побачив, що хтось щось копає. На запитання, що він робить, підозрюваний відповів, що копає метал, після чого він викликав поліцію”, – йдеться у судовому рішенні.

У результаті судово-медичної експеризи було встановлено, що на даний час чоловік страждає розумовою відсталістю у стадії вираженої параноїдної шизофренії та на момент вчинення злочинів був психічно хворим і не міг усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Тож, зважаючи на незаперечні докази, Бериславським районним судом було вирішено: “застосувати до уродженця с. Шляхове Бериславського району Херсонської області, за вчинення у стані неосудності суспільно-небезпечних діянь, передбачених ч. 3 ст. 297 КК України, примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до психіатричного закладу із звичайним наглядом”.

Речові ж докази – велосипед сірого кольору з навісним багажником, на якому прикріплено штикову лопату, кувалду з дерев`яним руків`ям, пилку по металу з двома полотнами, суд постановив залишити власнику.