СБУ викрило на Херсонщині проросійську ботоферму на 20 тисяч акаунтів

25 Листопада 2021, 14:22

На Херсонщині викрили та знешкодили ботоферму, що займалась просування проросійських наративів у соцмережах.

Про це повідомляють в офісі Генпрокурора. 

За даними слідства, мешканці Херсона за адресами свого проживання встановили та адміністрували спеціальне телекомунікаційне обладнання. Воно дозволяло приховувати реальні мережеві ідентифікатори при створенні профілів на соціальних платформах, форумах та у месенджерах шляхом зміни параметрів та характеристик трафіку.

Лише з 2019 року створено понад 20 тисяч фейкових аккаунтів. Цифрові особистості використовувались для розсилки анонімних повідомлень про мінування, поширення дезінформації, а також інших протиправних дій, спрямованих на дестабілізацію суспільної обстановки в Україні. Оплата за таку діяльність здійснювалася через заборонені російські платіжні системи.

Під час проведення санкціонованих обшуків правоохоронці вилучили комп’ютери з відповідним програмним забезпеченням, телекомунікаційне обладнання та понад 3 000 SІМ-карток.

Наразі у межах кримінального провадження проводяться відповідні судові експертизи, тривають допити осіб та інші слідчі дії спрямовані на притягнення до кримінальної відповідальності всіх осіб, причетних до вчинення кримінального правопорушення.

Викриття злочину здійснювалося прокурорами спільно зі співробітниками Управління СБУ в Херсонській області.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України.