Пункти тестування на адмінмежі з Кримом мають працювати цілодобово – Верігіна

09 Листопада 2021, 12:50

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів АР Крим та м. Севастополя Ірина Верігіна під час робочої поїздки до КПВВ «Каланчак» поспілкувалася з жителями тимчасово окупованої території, які перетинали адмінмежу.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомляє Ірина Верігіна .
У сервісній зоні біля пункту експрес-тестування зібралася велика черга людей, які бажали пройти безкоштовно експрес-тест на визначення антигену коронавірусу SARS-CoV-2. Пункт  тестування працює з 09:00 до 15:00 год, тут щоденно тестується від 150 до 200 осіб.
«КПВВ «Каланчак» працює цілодобово, тому було б краще, аби пункт тестування працював цілодобово, в тому числі у вихідні дні. Це питання ми неоднаразово порушували перед Херсонською обласною державною адміністрацією. Крім того, все більше кримчан їдуть з ТОТ АР Крим, аби зробити щеплення від коронавірусу міжнародно сертифікованою вакциною, адже перевіреної вакцини на півострові немає», – зазначила під час спілкування Ірина Верігіна.
У свою чергу, кримчани відзначили, що Україна не забуває своїх громадян з ТОТ АР Крим та дає можливість вакцинуватися сертифікованими вакцинами на материковій частині України. Люди їдуть цілими сім’ями, щоб зробити щеплення та захистити себе від COVID-19. Деякі громадяни зазначили, що вакцинуються навіть після щеплення російськими вакцинами.
Вони висловили побажання організувати пункт вакцинації у сервісній зоні на КПВВ, де можна було б отримати щеплення та повернутися назад.
Вдалося поспілкуватися з медичними працівниками півострова, які підтвердили інформацію, що лікарні переповнені хворими на COVID-19. У медзакладах не вистачає медичних працівників, ліків та кисню. Через високе навантаження та низькі заробітні плати кваліфіковані працівники йдуть з місцевих лікарень. Окупаційна влада приховує реальну інформацію про кількість хворих та померлих від COVID-19 на ТОТ АР Крим.
«Окупант порушує IV Женевську конвенцію, а примушення вакцинуватися несертифікованою вакциною розцінюється як військовий злочин», – зауважила Ірина Верігіна.
Регіональне представництво в АР Крим та м. Севастополі буде звертатися до Херсонської ОДА з пропозицією забезпечити цілодобове функціонування пункту експрес-тестування та облаштувати пункти вакцинації на КПВВ для забезпечення реалізації прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово окупованому півострові.