“Нам тут жити!”, або як херсонські аграрії підкорили собі прикордонну область

04 Листопада 2021, 14:48

Після проміжних виборів на 184 виборчому окрузі монополію на владу в Херсонській області фактично отримала одна місцева політична сила – партія Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”. Разом з кріслом очільника обласного центру “НТЖ” тепер контролюють ще й посаду голови Херсонської обласної державної адміністрації. Про політичні домовленості між Геннадієм Лагутою та Сергієм Козирем, що в результаті призвели до гегемонії “НТЖ” ми докладно розповіли в попередній публікації. У цьому ж матеріалі ми спробуємо пояснити, чому “колихаєвці” так прагнуть закріпитись у владі на Херсонщині.

Партія Колихаєва – партія великих землевласників. Про це свідчать дані декларацій депутатів від “Нам тут жити!” в обласній раді. Так, з 13 представників цієї сили в Херсонській обласній раді – 9 мають аграрні інтереси: володіють наділами сільгоспземель різної величини або очолюють сільгосппідприємства. Серед них:

 

  • Олександр Гордієнко очолює фермерське господарство “ГОРДІЄНКО”, що спеціалізується на вирощуванні зернових культур;

 

  • Віктор Деркач має великі земельні наділи в Бериславському районі та є кінцевим бенефіціаром СТОВ “БЕРЕГИНЯ”, що займається зерновими;

 

  • ПРАТ “Чорномор“, яке очолює депутат Сергій Кульчиковський, також у КВЕДах має вирощування зернових та технічних культур;

 

  • ТОВ “Світанок” у Генічеському районі знаходиться під керівництвом депутата від “Нам тут жити!” Сергія Максименка та, окрім зернових, займається ще баштанами та овочами;

 

 

 

  • Денерік Мелконян очолює підприємство ПП АРМ-АГРО” та має великі земельні наділи в Генічеському районі;

 

 

  • Гамлет Овсепян має землю поблизу Берислава та є керівником фермерського господарства “Лідер Агрі”;

 

 

 

Декларації депутатів Херсонської обласної ради від “Нам тут жити!” наочно свідчать – партія є об’єднанням місцевих латифундистів. Тож неважко здогадатись, чому для агромагнатів краще мати кишенькового голову ОДА, аніж народного депутата у далекому Києві.  Тим паче, що великою проблемою для цих фермерів може стати відкриття вільного ринку аграрної землі, що суттєво вплине на їхні статки. Про те, що депутати від “Нам тут жити!” всіляко перешкоджатимуть ходу цієї реформи, свідчать і постійні заяви їх лідерів.

 

Так, Ігор Колихаєв у одному із своїх передвиборчих відео відкрито заявив: Моя думка – я проти продажу землі, це моя думка. Але я ЗА, якщо землю купуватиме громада… Щоб розбити цілісність поля чи земельної ділянки і передасть цю землю землекористувачу, який приносить благо”.

Новопризначений голова ХОДА, Геннадій Лагута, також активно залякував селян на своєму окрузі продажем землі іноземцям.

“Обурені люди і рішенням влади відкрити ринок землі для продажу іноземцям. Аграрії вважають, що, у разі продажу земель сільгосппризначення, українське село просто зникне.

Єдина мета політичної сили “Партія Ігоря Колихаєва “НАМ ТУТ ЖИТИ!” і моя особиста позиція, що в жодному разі земля не повинна стати об’єктом спекуляції”, – написав Лагута в одному із своїх агітаційних постів на сторінці Facebook.

Тож сателіти Колихаєва та “Нам тут жити!”, у першу чергу – бізнесмени. Влада в області дає їм можливість убезпечити свій бізнес від стороннього впливу на нього. Монополія на політику на Херсонщині має на меті поступове перетворення у монополію на землю. Опозиційні до “НТЖ” діячі вже охрестили цю ситуацію “Херсонським феодалізмом”, та, згідно з наведених нами фактів, це словосполучення є не таким вже й далеким від реальної ситуації в області.