На КПВВ “Чонгар” та “Каланчак” з’являться електрокари та державні рейсові автобуси

22 Листопада 2021, 17:56

У перспективі на контрольно-пропускних пунктах з ТОТ АР Крим має з’явитися транспорт, що доставлятиме подорожуючих як до населених пунктів Херсонської області, так і до лінії перетину тимчасової адмінмежі. Напівлегальних приватних перевізників замінять на державний, значно дешевший транспорт.

Про це під час візиту на КПВВ “Каланчак” заявила новопризначена міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, коментуючи ситуацію з нелегальними перевізниками.

Приватна автостанція на КПВВ “Каланчак”. Фото IPC-Херсон

 

“Я побачила тут автобуси приватної фірми, які надають послуги з перевезення. Як я розумію – це поки що не врегульоване питання, і ані область, ані обласна влада не можуть його вирішити з певних об’єктивних причин. Вони не мають автобусів, що могли б за мінімальну плату перевозити людей. Ми беремось і зобов’язуємось знайти можливості , знайти кошти та придбати такі автобуси. Такого дороговартісного перевезення, якщо ми говоримо про приватні фірми, більше не буде”, – зазначила міністр.

Ірина Верещук. Фото IPC-Херсон

Колишній очільник області, а тепер народний депутат Сергій Козир додав до слів міністра, що вся відповідна інфраструктура наразі готова. Питання тільки у тому, коли Мінреінтеграції візьме на баланс КПВВ.

“В ДП “Реінтеграція та відновлення” закладено кошти на майбутній рік. Воно буде повністю контролювати і КПВВ, і ці підвози. Вони будуть власниками і сервісної зони. Тут є приміщення автовокзалу. Це державне підприємство може особисто організувати конкурси і влаштувати перевезення, або надати автовокзал в оренду для перевізників. Вони згодні”, – зазначив Козир.

Сергій Козир. Фото IPC-Херсон

Щодо підвозу до лінії перетину тимчасової межі – тут Верещук пропонує використовувати електромобілі.

“Наші громадяни перетинають КПВВ пішки – це проблема. Пройти навіть кілометр, коли палюче сонце або дощ – це все утруднює і так нелегку ситуацію, в якій знаходяться зараз наші співгромадяни з Криму… Міністерство закупить електромобілі (2 на КПВВ “Каланчак” та 2 на “Чонгарі”), і вони будуть довозити людей безкоштовно до “нуля”. У цьому році ми маємо вирішити питання з передачею КПВВ “Каланчак” на баланс Міністерству реінтеграції та закупівлі 4 транспортних засобів для перевезення наших громадян до нульової відмітки”, – підсумувала Верещук.

Треба зазначити, що постанова Кабміну про безкоштовні перевезення поблизу адмінмежі з ТОТ АР Крим була прийнята ще 28 липня, проте до сьогодні такі рейси влада не забезпечила.