Ім’ям загиблого Героя України з Херсонщини названо один з патрульних катерів ВМС

17 Листопада 2021, 12:26

Один з катерів класу “Island”, що були передані Україні ВМС США, названо ім’ям морського піхотинця, Героя України родом з Херсонщини, В’ячеслава Кубрака. 

Про це йдеться в указі Президента України №581/2021.

“З метою увічнення пам’яті про Героя України прапорщика В’ячеслава Кубрака, його мужність та героїзм, незламність духу, виявлені під час захисту незалежності та територіальної цілісності України, зважаючи на зразкове виконання покладених завдань особовим складом 30 дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, постановляю:

1. Присвоїти патрульному катеру (бортовий номер Р194) 30 дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України ім’я Героя України прапорщика В’ячеслава Кубрака та надалі іменувати цей катер – патрульний катер “В’ячеслав Кубрак””,– йдеться в указі.

Решта катерів типу “Island” названо на честь українських міст — «Слов’янськ», «Старобільськ», «Суми» та «Фастів».

В’ячеслав Кубрак народився у 1986 році в селі Миролюбівка (Нововоронцовський район, Херсонська область).

Учасник миротворчої місії в Косові — був водієм тягача на базі «Уралу».

Проходив службу в Криму у 36-й бригаді. У складі бригади двічі брав участь у міжнародних військових навчаннях «Сі Бриз».

Після окупації Криму російськими військами вийшов на материкову частину України.

Прапорщик, командир інженерно-саперного взводу 36-ї бригади.

З вересня 2014 року виконував завдання у Приазов’ї; бойове хрещення прийняв поблизу селища Гранітне, відразу потрапив під шквальний вогонь російської важкої артилерії та «градів». У друге відрядження знову відправився у сектор «Маріуполь».

2016 року взвод В’ячеслава першим вступив на східну околицю Широкиного. У 2017 році став героєм сюжету «Військового телебачення» — про саперів на фронті. На його особистому рахунку не одна сотня бойових розмінувань.

8 жовтня 2019 року під час виконання бойового завдання з проведення інженерної розвідки у зоні боїв зазнав мінно-вибухового поранення внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої.

11 жовтня 2019 помер в Обласній клінічній лікарні ім. Мечникова.

Похований у Миролюбівці.

22 серпня 2020 року Кубрак був посмертно удостоєний звання “Герой України”. 

Як повідомляють у Міністерстві оборони, до кінця поточного року у складі Військово-Морських Сил ЗС України буде сформовано дивізіон з 5 швидкохідних патрульних катерів типу «Island», які передані нашій державі у рамках двостороннього співробітництва між США та Україною.

Катер “В’ячеслав Кубрак” було побудовано у 1989 році для берегової охорони США. Базувався він у порту Санта Ріта, що на Гуамі.

Після модернізації катер увійшов до 30-го дивізіону надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України.