Банка з варенням допомогла розкрити агентурну мережу ФСБ на півдні України

13 Листопада 2021, 14:03

В СБУ повідомляють про запобігання диверсіям у південних регіонах України та  викриття каналу переправлення з Криму вибухівки для агентурної мережі ФСБ. Допомогла спецслужбі у цьому банка варення, в якій нещодавно на КПВВ “Каланчак” було виявлено 400 грамів тротилу. 

“У ході спецоперації на контрольному пункті «Каланчак» затримано мікроавтобус, в якому виявлено майже пів кілограма тротилу. Вибухівка була прихована серед посилок з побутовими речами.

Встановлено, що виявлені засоби ураження намагались переправити через адмінмежу представники ФСБ для власної агентури в південних регіонах України.

За інформацією СБУ, зловмисники планували вчинення диверсій для дестабілізації суспільно-політичної ситуації в нашій країні.

Для прихованого переміщення вибухівки вони залучили приватного перевізника. Під час огляду його транспортного засобу правоохоронці, зокрема, виявили:

  • військові квитки громадян РФ;
  • «паспорти» так званих «Л/ДНР»;
  • холодну зброю.

Крім того, СБУ було отримано інформацію, що представники спецслужб РФ планують систематично переправляти зброю, боєприпаси та вибухівку для власних агентурних мереж на материковій частині України.

Для цього вони планували «відпрацювати» канали прихованого переправлення бойових засобів ураження через контрольно-пропускні пункти «Каланчак» і «Чонгар»”, – повідомляють в СБУ.

Наразі тривають невідкладні слідчо-оперативні дії для встановлення всіх обставин правопорушення і затримання учасників підривної діяльності проти України.

Як повідомлялось раніше, прикордонники Херсонського загону спільно із співробітниками ГУ СБУ в АР Крим попередили спробу незаконного переміщення вибухових речовин з території тимчасово окупованого Криму.

Так, 10 листопада, до контрольного пункту в’їзду-виїзду «Каланчак» з окупованого півострова прибув автомобіль «RENAULT TRAFIC» під керуванням громадянина України та трьома громадянами України, які слідували у якості пасажирів.

Під час огляду транспортного засобу прикордонники спільно із співробітниками ГУ СБУ в АР Крим та інспектором митниці серед речей виявили банку варення, в якій знаходилась тротилова шашка вагою 400 грамів.

Заходи із запобігання та викриття злочинів проводили співробітники Головного управління СБУ в АР Крим за процесуального керівництва прокуратури.