Проміжні депутатські вибори на Херсонщині: явка громадян та статистика порушень

31 Жовтня 2021, 17:24

Інфографіка: Громадянська мережа "ОПОРА"

На Херсонщині тривають проміжні депутатські вибори на 184 виборчому окрузі.

Про це повідомляє Громадянська мережа “ОПОРА”.

Явка громадян станом на 16:00 становить 17,6% (похибка — 2.2%). У 2019 році на парламентських виборах в окрузі активність виборців на цю ж годину була 36%.

Також громадянська мережа ОПОРА на основі статистично обгрунтованої кількості виборчих дільниць оцінила якість дотримання виборчих процедур на позачергових виборах харківського міського голови та проміжних виборах народних депутатів України в ОВО №184 (Херсонська обл.) та ОВО №197 (Черкаська обл.) з моменту відкриття ДВК  і до 12:00.

Дослідження ОПОРИ дозволяє виявити тенденції та найчастіші порушення в діяльності ДВК, під час усього процесу голосування та підрахунку голосів, а не лише оперувати окремими фактами.

Наразі спостерігачі ОПОРИ повідомляють про низку повторюваних інцидентів, що стосуються низької якості дотримання виборчих процедур, але критично не впливають на вцілому законний характер голосування.

На проміжних виборах у Херсонській області протягом перших годин голосування не спостерігалося аномальних чи повторюваних процедурних порушень. Як і в інших регіонах, спостерігачі найчастіше фіксували недотримання порядку видачі виборчих бюлетенів — на 4% дільниць (на парламентських виборах 2019 року — на 5,4% ДВК). Порівняно незначними за масштабом були виявлені спостерігачами спроби демонстрації виборцем заповненого бюлетеня (такі факти зафіксовані на 2,6% ДВК).