КНУ ім. Т. Г. Шевченка розробив безкоштовний онлайн-курс “Qırım: Крим – це ми”

13 Жовтня 2021, 12:13

10 вересня на освітній платформі «Prometheus» розпочався розроблений Київським Національним Університетом імені Тараса Шевченка безкоштовний онлайн-курс “Qırım: Крим – це ми”, який створено викладачами, провідними науковцями, громадськими та державними діячами.

Про це повідомляє Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим на своїй сторінці у Facebook.

Серед авторів курсу Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, журналіст і правозахисник Алім Алієв, Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, депутат Верховної Ради і лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, актор і режисер Ахтем Сеїтаблаєв, кінорежисер Олег Сенцов, ректор КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.
Освіта й отримання нових знань про український півострів Крим – це частина важливого процесу реінтеграції тимчасово окупованої території. Саме на це й направлено онлайн-курс «Qirim: Крим – це ми».
Навчання присвячено культурі й національно-релігійній ідентичності кримських татар, неспотвореній історії становлення й розвитку Криму в геополітичному, історичному й економічному вимірі та іншим аспектам.
Курс розраховано на дистанційне навчання, в рамках якого слухачі курсу:
– суттєво розширять свої знання про Крим і кримських татар, із огляду на історичні реалії й геополітичні обставини існування півострова;
– ознайомляться із життєвими історіями мешканців Кримського півострова;
– прослухають і опанують найпоширеніші фрази кримськотатарської мови, щоб вільно спілкуватися з її етнічними носіями.
Лекції формують чотири модулі. Зокрема, модуль “простір” – це вступ у Кримські студії через мову, географію, економіку, історію, культурну ідентичність і спогади. Модуль “культура” присвячений побуту, культурним маркерам і праву. Модуль “міфи” розвінчує перестороги про релігію, економіку та історію. На модулі “стратегія” можна буде дізнатися про те, що робить Україна для реінтеграції Криму. Курс розрахований на чотири тижні, близько однієї години відеолекцій щотижня.
“Наша молодь, дивлячись на мапу України, має розуміти, що Автономна Республіка Крим, місто Севастополь – це такі ж регіони України, як і будь-які інші. Так, вони зараз тимчасово окуповані, але вони недарма на цій карті позначаються, недарма це визнає весь цивілізований світ, вся міжнародна спільнота”, – прокоментував Антон Кориневич.
Відеолекції, завдання, форум і можливість отримати сертифікат доступні у будь-який час.
Для усіх охочих реєстрація на безкоштовний онлайн-курс «Qirim: Крим – це ми» доступна за посиланням.

Промо-відео курсу Ви можете переглянути за посиланням.