В Херсоні планують перейменувати вулицю Московську

09 Вересня 2021, 11:19

Вулицю Московську пропонують перейменувати у вулицю Родини Фальц-Фейнів.

Про це повідомляють на сайті Херсонської міської Ради. 

Громадські обговорення відбудуться 28 вересня 2021 року о 16:00 у приміщенні бібліотеки-філії №6 Херсонської централізованої бібліотечної системи (м. Херсон, вул. Московська, 49).

Ініціатор проведення громадського обговорення – Херсонська обласна організація Національної спілки краєзнавців України.

Організатором громадського обговорення визначена комісія з підготовки та внесення на розгляд міської ради питань щодо найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, парків, скверів, мостів та інших об’єктів, розташованих на території Херсонської міської територіальної громади.

Родина Фальц-Фейнів є знаковою для нашої області. 

З середини XIX століття представники родини володіли 200 тис. десятин землі в Дніпровському та Мелітопольському повітах. 

Фрідріх Едуардович Фальц-Фейн (1863–1920) заснував у 1883 заповідник «Асканія-Нова». У напівпустому степу виростив сад, організував зоопарк, акліматизував десятки видів диких тварин і птахів, звезених з усіх континентів планети.

Родинний герб Фальц-Фейнів.

До початку XX століття Фальц-Фейни були найбільшими поміщиками на півдні Росії. Їх сімейний клан налічував два десятка процвітаючих маєтків, незамерзаючий порт Хорли, пасажирські і вантажні судна.

1914 року імператор Микола II надав родині Фальц-Фейн спадкове дворянство за наукові заслуги.

Після жовтневого перевороту 1917 родина Фальц-Фейн емігрувала до Німеччини.