Україна закликала посилити міжнародні санкції проти РФ через утиски кримських татар

05 Вересня 2021, 09:50

Російська окупаційна влада почала чергову хвилю утисків проти представників кримськотатарського народу в Криму. Україна закликає негайно відновити справедливість і посилити міжнародні санкції проти Росії, повідомляє пресслужба Мінреінтеграції.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту застосувати свій вплив на Кремль, щоб негайно звільнити всіх українських бранців, захоплених і в Криму, і в ОРДЛО. Відмова Росії звільнити захоплених людей – це підстава посилити міжнародні санкції», – заявив  віцепрем’єр-міністр України – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

У відомстві зазначили, що протягом останніх днів відбулися п’ять незаконних обшуків і низка затримань кримських татар. Так, 4 вересня було затримано заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, якого вивезли у приміщення «управління ФСБ Росії у Республіці Крим і місті Севастополі».

«Чергові захоплення відбулися після оприлюднення доповіді Генерального секретаря ООН щодо становища в частині прав людини в тимчасово окупованому Криму і Севастополі.  Де якраз йдеться про злочини Російської Федерації і системний тиск на українців і кримських татар. Наріман Джелялов був учасником саміту Кримської платформи. Обшуки та затримання – це пряма відповідь ООН і усій міжнародній спільноті, що Росія надалі ігноруватиме і порушуватиме міжнародне право. Це – ляпас усім, хто заявляв про необхідність захисту прав людини і підтримку України. Виникає питання – як така держава може надалі перебувати у Радбезі ООН? Які аргументи можуть бути у тих, хто запрошує Росію до ПАРЄ?» – заявив Олексій Резніков.

Глава Мінреінтеграції зазначив, що всі причетні до злочинів будуть встановлені та «рано чи пізно покарані».

При цьому він нагадав, що  18 серпня 2021 року на своєму засіданні Кабінет Міністрів України схвалив 2 пакети санкцій до суддів РФ та інших посадових осіб, безпосередньо причетних до переслідування цивільного населення на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополь. Проєкти відповідних документів підготовлено Мінреінтеграції спільно з Представництвом Президента України в Автономній Республіці Крим та представниками