Україна не визнає легітимність виборів до Держдуми РФ, що відбуваються на тимчасово окупованих територіях

19 Вересня 2021, 10:48

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України рішуче засуджує початок проведення незаконних виборів до державної думи федеральних зборів Російської федерації на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя, організації участі в таких діях осіб, що проживають на території українського півострова та на тимчасово окупованих територіях у Донецькій і Луганській областях України.

Україна неодноразово заявляла про невизнання результатів проведення російських виборів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя — про це йдеться, зокрема, у заявах Верховної Ради України від 20 вересня 2016 року, 22 березня 2018 року, 17 липня 2020 року та 30 вересня 2020 року.

Варто відзначити, що до складу Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації входять 450 депутатів, які обираються за змішаною виборчою системою. Таким чином, за результатами неправового проведення виборів на тимчасово окупованих територіях буде обрано 225 депутатів по федеральному округу і 4 депутати по одномандатних округах, тобто 229 депутатів — більшість від конституційного складу Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації. Тобто, більшість депутатів буде обрано в протиправний і  нелегітимний спосіб, що зробить результати виборів юридично нікчемними, а склад Державної Думи — неповноважним.

Відтак, за загальним принципом права – «Jus ex injuria non oritur» (Право не може виникнути з правопорушення), вибори до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації восьмого скликання, їх результати і правові наслідки та, відповідно, склад, повноваження, акти та рішення Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації восьмого скликання будуть також нелегітимними.

Вивезення громадян України, що мешкають на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей і примусово набули громадянство Російської Федерації, на територію Російської Федерації через непрацюючі пункти пропуску є порушенням українського законодавства та актом примусу з боку держави-окупанта.

Проведення виборів на тимчасово окупованих територіях України є грубим порушенням загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, насамперед щодо поваги до суверенітету, територіальної цілісності та непорушності кордонів України, закріплених у Статуті Організації Об’єднаних Націй, Заключному акті Наради з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінському заключному акті), Статуті Ради Європи, Меморандумі про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештському меморандумі) та інших двосторонніх і багатосторонніх міжнародних договорах, сторонами та учасниками яких є Україна та Російська Федерація.