На Кам’янській Січі закінчився археологічний сезон. Що вдалось знайти археологам у цьому році?

15 Вересня 2021, 15:49

Минулого тижня фінішувала чергова археологічна експедиція на історичній пам’ятці Національного значення – Кам’янській Січі. Запорізькі науковці з “Хортиці”, що проводять дослідження даного об’єкту, поділились на своїй сторінці в соцмережі попередніми результатами польового сезону 2021.

“Цього року на ерозійній ділянці берегу Каховського водосховища, в південній частині мису Стрілка, було досліджено об’єкт, який попередньо можна датувати часами Середньовіччя, початком існування Київської Русі.

Об’єкт, який частково втрачено руйнаційними процесами берегоутворення, виявився господарською піччю. Близько 1000 років тому ця піч використовувалась для приготування їжі, причому раціон давніх рибалок складався переважно з м’яса птиці та риби, про що свідчить заповнення господарських ям навколо печі.

Конструктивно піч мала колообразний вигляд з трохи сплющеною верхівкою. Основа пічі була щільно викладена з місцевого вапнякового каменю та обмазана глиною. Піч використовувалась тривалий час, про що свідчать три зафіксовані спроби відремонтувати под печі.
Цей рік приніс багато цікавого матеріалу, серед якого речі козацького побуту – глиняні люльки, гончарний посуд, скло, металеві речі та ін. Винайдені речі поширюють уявлення про козацтво та побут наприкінці XVIII ст”, – йдеться в повідомленні.
Точніші дані досліджень будуть відомі згодом. 
Редакція “IPC-Херсон” традиційно у повному складі приймала участь в експедиції на волонтерських засадах. Зичимо усім археологам гострих лопат та цікавих знахідок і в наступному році!