На Херсонщині підприємицю судитимуть за розорювання кургану

28 Вересня 2021, 11:16

На фото: кургани Херсонщини, відкрите джерело з Мережі.

На Херсонщині судитимуть землевласницю за розорювання археологічної пам’ятки – кургану.

Бериславською окружною прокуратурою затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно громадянки за фактом самовільного зайняття та обробляння особливо цінної землі площею 0,06 га (ч. 2 ст. 197-1 КК України).
Слідством установлено, що обвинувачена, знаючи про наявність в межах земельної ділянки, яка належить їй на праві приватної власності, об’єкту культурної спадщини – кургану, а також заборону ведення земельних робіт в межах його охоронної зони, культивувала та засіяла пам’ятку археології соняшником. Такими діями жінка знехтувала встановленим законодавством обов’язком з охорони вказаного об’єкту.
Санкція інкримінованої статті передбачає покарання у вигляді обмеження волі на строк від двох до чотирьох років або позбавлення волі на строк до двох років.
Вирок у схожій справі виніс 6 вересня Каховський міськрайонний суд Херсонської області . 
“У вечірній час 14 серпня 2020 року, в порушення вимог ст. 32 Закону України «Про охорону культурної спадщини» та ст. ст. 53,54,112,150 ЗК Уrраїни, достовірно знаючи про наявність в межах земельної ділянки, площею 0,4001га. (кадастровий номер 6523583500:08:010:0009), розташованої на території Малокаховської сільської ради Каховського району Херсонської області, об`єкту культурної спадщини – «Курган» із визначеними межами, умисно з метою культивування та засівання більшої площі земельної ділянки та отримання більшого прибутку, за допомогою сільськогосподарської техніки – трактору МТЗ-80 «Беларус», незаконно, самовільно зайняв земельну ділянку державної власності «Курган» загальною площею 0,1га., яка в силу ст.ст. 53150 ЗК України є землями історико-культурного призначення та має статус особливо цінних земель, шляхом культивування та засівання грунту сільськогосподарської культурою ріпак”, – йдеться в судовому рішенні.
Суд  визнав підозрюваного винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 197-1 КК України  та призначити покарання у вигляді 1 року позбавлення волі, щоправда, згодом замінивши ув’язнення випробувальним терміном на такий же строк.