Херсон та Миколаїв зникнуть! – Як виглядатиме світ, якщо розтануть льодовики

08 Вересня 2021, 12:39

Якщо розтануть льодовики, Херсон і Миколаїв опиняться під водою, Азовське море з’єднається з Каспієм. Маленькі ж північноєвропейські країни – Нідерланди, Данія, Естонія – можуть практично цілком зникнути.
Журнал National Geographic змоделював карту світу у випадку, якщо розтануть усі льодовики на планеті.

Якщо ми будемо продовжувати спалювати викопне паливо нескінченно довго, глобальне потепління в кінцевому підсумку розтопить весь лід на полюсах і на вершинах гір, піднявши рівень моря на 60 метрів.

За розрахунками вчених, в такому разі приморські регіони України та міста Херсон і Миколаїв ризикують бути повністю затопленими. Врятується від повені Одеса, а ось Крим зменшиться у розмірах удвічі та стане островом. Каспійське море сполучиться з Азовським та Чорним, а через них і з Середземним, морями.

У разі танення льодовиків в Європі більше за всіх постраждають країни Бенілюксу та Скандинавії. Нідерланди зникнуть повністю, більша частина Данії опиниться під водою. Британія стане грядою безлічі дрібних островів.

В Азії земля, на якій наразі проживає 600 мільйонів китайців, буде затоплена, як і весь Бангладеш з населенням 160 мільйонів меншканців, а також велика частина прибережної Індії.

У Північній Америці зникне все атлантичне узбережжя, Флорида і узбережжя Мексиканської затоки. У Каліфорнії пагорби Сан-Франциско перетворяться в групу островів, а Центральна долина – в гігантську затоку. 

Найменше від глобальної катастрофи постраждає Африка, та підвищення температури на Землі може зробити велику її частину непридатною для проживання. В Єгипті Олександрія і Каїр будуть затоплені вторгненням Середземного моря.

Хоча для заселення біженцями із затоплених районів стане доступним новий континент – Антарктида, що повністю звільниться від льоду, та клімат якого стане сприятливим для життя.

За теперішньою швидкістю танення льодовиків така карта нашої планети стане можливою вже через 5 тисяч років. Проте вчені зазначають, що з кожним роком кількість шкідливих викидів в атмосферу збільшується, прискорюючи процеси потепління, а значить – наближаючи нас до зазначених результатів все швидше.