На Херсонщині знову задля заробітку руйнують кладовища

04 Серпня 2021, 14:41

В м. Каховка в поліцію за один вечір звернулися дві місцевих мешканки. Жінки розповіли, що на кладовищі невідомий зловмисник викрав металеві вироби з могил родичів заявниць. За кілька годин поліцейські встановили, що до вчинення цих крадіжок причетний 18-річний уродженець Бериславського району. Наразі вирішується питання про повідомлення йому підозри у скоєнні злочину, передбаченого ст. 297 Кримінального кодексу України «Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого».

Про це повідомляють в Нацполіції. 

Перша заявниця  повідомила про зникнення з могили батьків металевого хреста та підставки для квітів. Інша потерпіла повідомила про викрадення металевої огорожі з могили матері. Поліцейські почали відпрацьовувати місця прийому металобрухту та осіб, які ведуть асоціальний спосіб життя або раніше притягувалися до відповідальності за вчинення аналогічних злочинів.

Як розповів начальник сектору превенції місцевого відділення поліції Віталій Сенчин, дільничні офіцери постійно проводять роз’яснювальну роботу із приймачами металобрухту щодо приймання металовиробів сумнівного походження.

І з цього питання із підприємцями досягнуте повне порозуміння. Тому під час відпрацювання отриманих заяв один із мешканців міста, який наразі проводить на території свого домоволодіння будівельні роботи та іноді з метою економії купляє бувші у використанні металовироби, розповів поліцейським, що певний час тому до нього приходив молодик із металоконструкціями, які використовують здебільшого на цвинтарях. Також чоловік надав дільничним підтверджуючі фото, на яких був зображений й здавач металу.

Впродовж кількох годин поліцейські встановили особу молодого чоловіка, якому 18 років. Він є мешканцем одного з населених пунктів Бериславського району та періодично приїжджає до Каховки купувати наркотики, адже є наркозалежним і вживає синтетичний психостимулятор відомий під назвою PVP.

Наразі вирішується питання про повідомлення юнаку підозри в скоєнні злочину, передбаченого ст.297 Кримінального кодексу України «Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого». Триває досудове розслідування.

Як повідомлялось раніше, Меморіальне кладовище в Херсоні постраждало від нападу вандалів. Кількадесят пам’ятників зруйновано. Херсонське меморіальне кладовище вважається деякими дослідниками одним з найстаріших закритих погостів в Україні. Довгий час тут ховали визначних херсонців. Деякі поховання на ньому датуються початком XIX ст.