На Херсонщині оформлено 105 договорів купівлі-продажу землі за перший місяць після відкриття ринку

02 Серпня 2021, 15:07

Фото "Слово та діло"

З 1-го липня на Херсонщині укладено 105  договорів купівлі-продажу землі, для ведення товарного сільскогосподарського виробництва та особистого селянського господарства. Загальна кількість  земелі, на яку було оформлено договір купівлі-продажу, в нашій області  на сьогодні склала приблизно 400 гектарів. 

Про це повідомляють в Міністерстві аграрної політики України.

Загалом, станом на сьогоднішній день, на всій території нашої держави укладено 3277 угод в рамках чинного ринку землі. Подали заяви для отримання доступу до Державного земельного кадастру 4327 нотаріусів. Всього заяв – 4848, із них погоджено 4268, в черзі на розгляд – 18, відмову отримали 562. Нотаріуси з Державним земельним кадастром працюють у штатному режимі.

  Ринок землі в Україні офіційно стартував 1 липня 2021 року.

«Ми зробили величезний прорив для нашої держави. Адже земля — це питання не ідеології, не політики, а добробуту людей та держави! Землеволодіння завжди було привілеєм меншості — ми ж зробили його правом усіх громадян», — наголосив під час пре-конференції Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Лещенко зазначив, що українців не закликають продавати свої паї. Навпаки, відкриття ринку повинно мотивувати їх працювати  на своїй землі, бо це найбільш цінний ресурс, який постійно збільшуватиметься в капіталізації – відповідно, йтиме вгору й ціна за її оренду.

Також повідомляється, що до 2024 року купувати сільськогосподарську землю можуть тільки фізособи громадяни України з обмеженням в 100 гектарів. Закон про ринок землі забороняє купувати землю іноземцям. Питання продажу землі особам без українського громадянства та іноземцям вирішуватиметься тільки на загальнонаціональному референдумі.