Мінреінтерграції готує нові санкції проти переслідувачів ПЦУ в Криму

10 Серпня 2021, 12:50

 8 серпня 2021 року, представники так званого «Центру протидії екстремізму» російського окупаційного режиму у АР Крим на чолі з майором М. Горєвановим увірвалися до монастиря Святого Димитрія Солунського Кримської єпархії Православної Церкви України, що знаходиться у с. Балки, Білогірського району. Російські силовики насильно змусили настоятеля монастиря архімандрита Даміана зупинити богослужіння. 

Про це повідомлють в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Такі дії окупанти мотивували тим, що богослужіння нібито порушує російське законодавство, а саме – рішення так званого «Міністерства юстиції Республіки Крим». На усіх учасників богослужіння склали протоколи.

Мінреінтеграції розцінює це, як черговий акт тиску з боку російської окупаційної адміністрації на мешканців тимчасово окупованого Криму та засуджує грубе порушення прав українських громадян на свободу совісті та віросповідання.

«З 2014 року окупанти насильницькими методами витісняють українську церкву з тимчасово окупованого Кримського півострова: незаконне привласнення майна кримської громади ПЦУ, грубе насильство, систематична заборона богослужінь.  За все це свавілля держава-окупант та конкретні особи мають нести відповідальність згідно з міжнародним правом! Україна продовжуватиме ідентифікувати причетних до подібних порушень задля застосування проти них санкцій. Наразі Мінреінтеграції вже підготувало санкційний пакет щодо осіб, які перешкоджають діяльності Православної Церкви України, очікується, що його ухвалення Кабінетом Міністрів відбудеться найближчими днями», – зазначив заступник міністра Ігор Яременко

Додамо, що зазначеним проєктом акта пропонується застосування обмежувальних заходів до суддів Російської Федерації та інших посадових осіб, які причетні до переслідування громади Православної Церкви України в Криму. Зокрема, незаконного відчуження приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги у м. Сімферополі, інших культових споруд, пошкодження церковного майна, переслідування громади, тощо.