Через гибель птахів Голова ХОДА заборонив використовувати отруту проти шкідників поблизу Асканії-Нова

12 Серпня 2021, 15:42

Головою Херсонської  обласної  державної  адміністрації Сергієм Козирем видано розпорядження, яке забороняє застосування на території Херсонської області в межах 40-кілометрової зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» ім. Ф. Е. Фальц-Фейна НААН України родентицидів з діючою речовиною бродіфакум.

Про це на своїй сторінці в соцмережі заявив Заступник Голови ХОДА Андрій Шибаєв. 

“Зазначеним розпорядчим актом рекомендовано сільським, селищним, міським радам Херсонської області при прийнятті рішень щодо передачі у власність чи користування земель, які увійшли до визначеної 40-кілометрової зони, інформувати потенційних землекористувачів про встановлену цим розпорядженням заборону.
Під час засідання члени комісії обговорили та визначили подальші кроки спрямовані на недопущення повторення ситуації, яка склалася на території області внаслідок отруєння тварин, у тому числі представників червонокнижного виду – Сірих журавлів, хімічними засобами захисту рослин”, – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялось раніше,  на Херсонщині судитимуть агронома за порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками, що призвело до загибелі птахів.

Каховською окружною прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт відносно агронома ТОВ за фактом порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками і хворобами рослин, та інших вимог законодавства про захист рослин, що спричинило тяжкі наслідки (ст. 247 КК України).
У період з грудня 2020 року по січень 2021 року агроном товариства допустив порушення правил, установлених для боротьби зі шкідниками, ігноруючи та порушуючи вимоги застосування пестицидів (розкладання в жилі нори гризунів), здійснив роботи з боротьби з гризунами на полях шляхом механічного розкидання по поверхні землі на полях поблизу території Біосферного заповідника «Асканія Нова».