З фірмою, що несе відповідальність за гибель червонокнижниж птахів на Херсонщині, змінено договір оренди

16 Липня 2021, 13:44

Органи прокуратури Херсонщини через суд домоглись внесення змін до договору оренди землі у вигляді встановлення обмеження використання засобів захисту рослин, здійснення інших видів господарської діяльності, які можуть спричинити негативний влив на заповідну зону Біосферного заповідника «Асканія-Нова».
Підставою втручання прокуратури та звернення до суду слугували події, що мали місце на території Біосферного заповідника «Асканія-Нова» в Херсонській області. Так, упродовж кількох місяців загинуло понад 2 тис. птахів 18 видів, серед яких – дикі перелітні та червонокнижні птахи.
За результатами проведених експертиз установлено, що в організмах загиблих птахів виявлений бродифакум – отрута, яку використовують проти всіх видів гризунів. Її виявили також на зерні, відібраному на земельних ділянках поблизу території заповідника, які перебувають у користуванні господарських підприємств.
Разом з цим встановлено, що у договорах оренди земельних ділянок, які входять до буферної зони Біосферного заповідника «Асканія-Нова» та мають обов’язок дотримуватися режиму її використання, відсутні будь-які обмеження щодо ведення господарської діяльності, зокрема використання хімічних засобів захисту рослин та мінеральних добрив.
Так, з метою попередження негативних наслідків антропогенної діяльності сільськогосподарських товаровиробників, Каховська окружна прокуратура в інтересах держави в особі селищної ради Асканія-Нова, Біосферного заповідника «Асканія-Нова» звернулася з позовом до Товариства про внесення змін до договору оренди земельних ділянок у буферній зоні.
Рішенням господарського суду Херсонської області визнано обґрунтованими позовні вимоги прокуратури, відповідно до яких внесено зміни до договору оренди землі площею 617,57 га та встановлено обмеження при користуванні землею.