Верховна Рада звільнила ВПО від сплати пені по кредитах, що були оформлені до 2014 року

16 Липня 2021, 14:07

Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від неустойки по кредитах та позикам, які були оформлені до 14 квітня 2014 року.

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Відповідне рішення на засіданні 14 липня підтримало 339 народних депутатів.

У 2014 році держава прийняла низку законодавчих актів, спрямованих на захист осіб, постраждалих від збройної агресії Російської Федерації на Сході України та тимчасової окупації АР Крим. Зокрема, передбачено норму про звільнення осіб, які проживали у районах проведення антитерористичної операції, від нарахування пені та штрафів на основну суму заборгованості за кредитами та позиками, які були оформлені ВПО до 14 квітня 2014 року. Однак, антитерористична операція, на період якої запроваджувалися обмеження щодо нарахування пені та штрафів, закінчилася весною 2018 року, що формально дало підстави кредиторам вважати відсутніми будь-які обмеження у нарахуваннях.

У зв’язку із цим виникла потреба в урегулюванні зазначеного питання на законодавчому рівні.

Тож, реалізація прийнятого документу дозволить зменшити фінансове навантаження на боржників з числа ВПО за договорами кредиту та позики з огляду на втрату ними сталих джерел доходу та майна.

Основними проблемними питаннями, які вирішує прийнятий Закон є:

  1. Звільнення осіб, які втратили місце проживання та отримання доходу, від негативних наслідків невиконання ними грошових зобов’язань;
  2. Визнання державою збройної агресії Російської Федерації на Сході України та тимчасової окупації АР Крим обставинами, що виключають відповідальність постраждалих від цього осіб, без необхідності доводити це в судовому порядку.

Прийнятий документ обмежує розмір процентів за користування кредитом (позикою), які нараховуються протягом встановленого договором часу, згідно статей 1048 та 1056 Цивільного кодексу України. Відтепер загальна сума процентів за договорами кредиту та договорами позики, боржниками у яких є внутрішньо переміщені особи, не може перевищувати суму процентів, нарахованих до настання терміну виконання основного зобов’язання.

Також Закон забороняє нараховувати внутрішньо переміщеним особам неустойку по позиках і кредитах, взятих до 14 квітня 2014 року, як забезпечення виконання зобов’язання та стягувати з них збитки, що фактично є визнанням з боку держави об’єктивних обставин, які призвели до неможливості цих осіб обслуговувати борги належним чином.