Українські чиновники складатимуть іспит на знання державної мови

20 Липня 2021, 12:35

Фото DW

В Україні набули чинності нові положення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Відтепер особи, які претендують на посаду державної служби, а також претенденти на українське громадянство мають скласти іспит з української мови.

Про це повідомляють в Національній комісії зі стандартів державної мови.

Рівень знання оцінюватиметься за європейською шкалою від А1 до С2 — від початкового рівня до вільного володіння, а тест складатиметься з усної та письмової частини.

Іспитова робота складається із чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові завдання), «Читання» (20 тестових завдань), «Письмо» (1 завдання відкритого типу), «Говоріння» (2 завдання відкритого типу).

Усі чотири частини іспиту рівноважні, результат за кожну становитиме 25% від загальної кількості балів.

На перший іспит вже зареєструвалися 348 осіб. Для складання всім зареєстрованим пропонується прийти у вказаний час на іспитовий майданчик НКСДМ.

Станом на сьогодні скласти іспит можна у 15 містах, зокрема у Києві, Полтаві, Вінниці, Чернігові, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Кропивницькому, Миколаєві, Херсоні та Рубіжному. Комісія буде постійно оновлювати перелік іспитових майданчиків на сайті.

Член Національної комісії зі стандартів державної мови Ольга Шевчук-Клюжева, заявила в ефірі Українського радіо, що сертифікат є безкоштовним.

“Для громадян України – це безкоштовно. Не громадяни України відповідно до порядку проведення іспиту зобов’язані заплатити до 500 гривень”, — зазначила експертка і додала, що на іспит можна зареєструватися онлайн, але складати треба в уповноваженій установі.

Водночас вона зазначає, що якщо чиновник зараз не подається на конкурс, то йому не потрібно підтверджувати володіння державною мовою: “Але якщо людина планує змінювати свою кар’єру і переходити з посади на посаду, наприклад, прагне бути високопосадовцем, то їй потрібно мати цей сертифікат”.

Також повідомляється про створення Реєстру державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою.