У Вікіпедії з’явилося понад 300 статей кримськотатарською мовою

24 Липня 2021, 12:18

15 липня завершився онлайн-марафон «Serbest Entsiklopediya: Пишемо кримськотатарську Вікіпедію», який проводився Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з ГО «Вікімедіа Україна» та громадськими кримськотатарськими молодіжними організаціями. 

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

За результатами марафону було створено 302 статті кримськотатарською мовою на найбільш важливі теми. Зокрема, з’явилися статті про інтернетліскримськотатарську музику, українського науковця кримськотатарського походження Агатангела Кримського та видатну мексиканську науковицю Фріду Кало.

Загалом до марафону долучилися п’ятнадцять людей, однак, найактивнішими стали вісім учасників, які зробили найбільший внесок до Вікіпедії в рамках кампанії:

  1. Alina Lugansklı
  2. Anastasiia Patselia
  3. Rmavile
  4. Olga dvorova
  5. Inna1999
  6. Don Alessandro
  7. Em Osm
  8. Devlet Geray

На переможців чекають пам’ятні призи та сувеніри. Про місце та час нагородження організаторами додатково повідомлено учасників за вказаними ними засобами зв’язку.

Зазначимо, що завдяки онлайн-марафону Вікіпедія кримськотатарською мовою отримала понад 100 тисяч переглядів у червні та понад 70 тисяч переглядів у перші три тижні липня. Крім того, за червень 2021 року було зроблено 1550 редагувань у статтях, що робить його другим найпродуктивнішим місяцем за всю історію кримськотатарської Вікіпедії (більше редагувань було лише в січні 2008 року, коли розділ був створений).

«Ми бачимо розвиток кримськотатарського розділу Вікіпедії як один з важливих механізмів та елементів реалізації Концепції розвитку кримськотатарської мови. Наш марафон продемонстрував достатньо переконливі показники як для першого подібного марафону у кримськотатарській Вікіпедії. Наприклад, за місяць марафону рейтинг кримськотатарської Вікіпедії у списку мовних розділів за якістю «обов’язкової тисячі» збільшився із 2.22 до 3.36. Це найвищий результат за темпами росту цього показника за 13 років існування розділу», – зазначив заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ Снавер Сейтхалілєв.

Він також додав, що марафон продемонстрував високий інтерес до кримськотатарської мови не тільки серед етнічних кримських татар, але і серед етнічних українців.

«Ми плануємо і надалі розвивати цей напрямок. Поставили за мету завершити у цьому році наповнення базової тисячі статей, які мають бути в усіх мовних розділах. З наступного року почнемо працювати над розширеним списком, який складається із 10 тисяч статей.Наша стратегічна мета, якої ми хочемо досягти у перспективі — зробити автоматизований переклад текстів кримськотатарською мовою», – наголосив Сейтхалілєв.

Мінреінтеграції висловлює подяку співорганізаторам марафону ГО «Вікімедіа Україна» та усім учасникам за активність, ініціативність та особистий вагомий внесок у розвиток та популяризацію кримськотатарської мови у цифрових платформах.