Нацполіція розслідує факт ввезення радіоактивних матеріалів на територію Херсонського морського порту

06 Липня 2021, 11:19

Вчора у Херсонське районне управління поліції надійшло повідомлення від Державного інспектора з охорони навколишнього середовища про те, що на територію Херсонського морського порту заїхав вантажний автомобіль з причепом. В результаті чого відбулося автоматичне спрацювання сигналізаційного дозиметра щодо перевищення природного рівня радіаційного фону в 4 рази.

Про це повідомляють в Нацполіції. 

На місці події поліцейські виявили на території Херсонського морського порту вантажний автомобіль «Scania» з причепом. Водій надав товаротранспортну накладну, згідно з якої він перевозив 40 тон брухту чорних металів з Полтави до Херсона.

У ході огляду місця події за участю спеціалістів були проведені заміри природного рівня радіаційного фону вантажного автомобіля, в результаті чого було встановлено перевищення природного рівня радіаційного фону у задній частині вантажного причепа в 4 рази. Водій даного автомобіля від будь-яких пояснень відмовився.

За даним фактом відомості були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого  ч .1 ст. 265 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження з радіоактивними матеріалами».

Нині вирішується питання щодо передачі радіоактивного металу фірмі, яка спеціалізується на утилізації небезпечних речовин. Наразі встановлюються усі обставини події. Ведеться слідство.

За інформацією Укрінформ ,начальник відділу з питань цивільного захисту Херсонської міськради Олександр Лещенко повідомив, що автомобіль з радіоактивним брухтом перебуває під охороною. За його словами, є домовленість про перевірку вантажу – і все, що не відповідає нормам, буде вивезено спеціалізованою фірмою для подальшої ліквідації.

В ДПСУ повідомляють, що саме вони виявили небезпечний вантаж. За їх інформацією, автомобіль Scania прибув до Херсонського морського торговельного порту з Полтави з вантажем металобрухту. Після спрацювання комплексу «Янтар» прикордонники додатково перевірили вантажівку приладами радіаційного контролю та встановили, що радіаційний фон металобрухту у рази перевищує допустиму норму.