На Херсонщині повідомлено про підозру посадовцю ДСА через махінації на закупівлях

12 Липня 2021, 11:25

Закупівлі комп’ютерної техніки для Державної судової адміністрації Херсонської області були проведені у жовтні-листопаді 2017 року. Через три з половиною роки після цього причетний посадовець отримав повідомлення про підозру. Слідство вважає, що з 1,7 мільйона гривень безпідставно було витрачено понад 700 тисяч.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на ухвалу Херсонського міського суду від 6 липня 2021 року та повідомлення пресслужби прокуратури.

«За даними слідства, підозрюваний, зловживаючи повноваженнями, організував схему закупівель комп’ютерного обладнання за державні кошти за значно завищеними цінами. Так, з метою уникнення процедури відкритих торгів, як того вимагає закон, він уклав з «потрібним» постачальником дев’ять допорогових договорів. Як наслідок, дії підозрюваного призвели до розтрати бюджетних коштів на понад 700 тис. грн», — повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Кримінальне провадження № 42018230000000121 розслідується від 13 липня 2018 року. Воно стосується дев’яти договорів, які були укладені між Херсонською ДСА та ФОП Аджигітова Інна Володимирівна у період з 10 жовтня по 2 листопада 2017 року. Закупівлі здійснювалися не за процедурою аукціону, а укладенням договорів напряму з постачальником. Підприємиця поставляла системні блоки, монітори, комутатори, системи аудіофіксації та інше. Вартість дев’яти договорів склала 1799373 гривень. Судова економічна експертиза показала, що сума завищення вартості обладнання склала 703549 гривень.

Досудове розслідування провадять слідчі Головного управління Нацполіції Херсонської області за частиною 5 статті 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (в особливо великих розмірах).

За даними bi.prozorro.org, у період з 6 грудня 2016 по 26 листопада 2019 року підприємиця Інна Аджигітова поставила в Херсонську ДСА комп’ютерної техніки на 6,5 мільйонів гривень в рамках підписаних 30 договорів. Жоден з цих договорів не був укладений після перемоги на тендері — усі вони були підписані напряму з постачальником.

«Найближчим часом вирішиться питання щодо обрання підозрюваному запобіжного заходу та відсторонення від займаної посади», — йдеться у повідомленні прокуратури.

Станом на 12 липня 2021 року в судовому реєстрі ще немає ухвали про обраний запобіжний захід.