Верховна Рада заборонила використання пластикових пакетів. За їх продаж будуть штрафувати

02 Червня 2021, 12:32

Ілюстративний колаж: "IPC-Херсон".

297  українських парламентарів підтримали законопроєкт №2051-1, що забороняє використовувати пластикові пакети (платно й безоплатно) у закладах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. Закон почне діяти з січня 2022 року, а за його порушення українцям загрожують великі штрафи. 

“Забороняється розповсюдження у об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства:

а) надлегких пластикових пакетів;
б) легких пластикових пакетів;
в) оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів”, – йдеться в Законі.

Винятком є тільки надтонкі пластикові пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм та довжиною до 450 мм.

Також повідомляється, що дана заборона не буде діяти на пакети, що виготовлені з біорозкладного пластику.

Працівникам об’єктів роздрібної торгівлі та об’єктів ресторанного господарства забороняється будь-яким чином схиляти споживачів до придбання пластикових пакетів, а пакети, що не відповідають встановленим цим Законом вимогам, підлягають утилізації за рахунок суб’єкта господарювання, який здійснив закупівлю таких пакетів.

За порушення нових норм підприємцям загрожують значні санкції у вигляді штрафів: “суб’єкти господарювання, що розповсюджують пластикові пакети, за порушення вимог  цього Закону, – будуть оштрафовані у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, – у розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян”, – йдеться в тексті Закону.

Штраф також заплатять підприємці, що схилятимуть Вас до купівлі пакетів з не біорозкладного пластика, або ж ті, що увівши Вас в оману, продадуть вам звичайний пакет під видом біорозкладного.

Одночасно усі виявлені “незаконні” пластикові пакети будуть вилучені та утилізовані. Утилізація конфіскованих пластикових пакетів здійснюється за рахунок суб’єкта розповсюдження.

За інформацією екологів, кожен українець за рік використовує близько 300 пластикових пакетів різного розміру. 

Як повідомляє видання “Рубрика”, щороку у світі виготовляють 400 млн. тон пластику, левова частка якого – 36% – використовується у виготовленні пакування, яке має переважно одноразове використання.

Дослідники світового океану вже не одне десятиліття вивчають новий “морський вид” сміття. І це не просте перебільшення. Із сміття вже утворюються цілі острови. Залишки пакетів, обгорток і кришок знаходять у шлунках морських ссавців і риби. Якщо це потраплятиме в океан такими ж темпами, у 2050 році сміття буде домінуючим “видом” у Світовому океані.

Всесвітня організація охорони дикої природи підрахувала, що кожного року від пластику помирає 100 тис. китів, тюленів та черепах.