Вбивство у стані афекту на Херсонщині суд покарав іспитовим строком та штрафом

29 Червня 2021, 10:35

Великоолександрівський районний суд Херсонської області виніс вирок за вбивство у стані афекту.

Про це повідомляє  «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 8 червня 2021 року.

У березні цього року, близько 12 години, між обвинуваченим і загиблим виникла сварка на кухні. Покійний неодноразово принижував честь і гідність обвинуваченого. Того дня чоловікові були заподіяні легкі тілесні ушкодження та висловлювалися принижуючі погрози щодо засунення його голови у непрацюючу на той час духовку газової плити.

Як згодом показала психологічна експертиза, обвинувачений у стані афекту, тобто сильного душевного хвилювання, схопив до правої руки кухонний ніж, який лежав поряд із газовою плитою, і завдав кривднику п’ять ударів ножем в область тулубу та шиї, від чого той помер у лікарні.

Дії обвинуваченого кваліфіковано за статтею 116 КК України як умисне вбивство в стані сильного душевного хвилювання, що зумовлено систематичним приниженням честі та гідності особи з боку загиблого.

Між обвинуваченим і потерпілою (імовірно родичкою вбитого) укладено угоду про примирення. Чоловік повністю визнає свою винуватість, щиро розкаюється і зобов’язується відшкодувати потерпілій 20 тисяч гривень моральної шкоди протягом року з моменту набрання вироком законної сили.

Суд призначив узгоджене покарання – 3 роки обмеження волі, звільнивши чоловіка з іспитовим строком 1 рік та обов’язком повідомляти кримінально-виконавчу інспекцію про зміну місця проживання.