Прокуратура АРК розпочала кримінальне провадження щодо незаконної археологічної діяльності в Криму

03 Червня 2021, 14:17

Прокуратура АР Крим та міста Севастополя розпочала кримінальні провадження за фактом проведення ряду незаконних масштабних «археологічних розкопок» на території окупованого півострова, а також руйнування та пошкодження під час будівельних робіт цінних археологічних пам’яток історії та архітектури (ст. 298 КК України).

Про це повідомляє  Телеграм-канал Прокуратури АРК.

Кримінальні провадження розпочаті за зверненням громадських організацій «Євромайдан-Крим», «Регіональний центр прав людини» та «Українська гельсінська спілка з прав людини».

За наявною інформацією проведення підконтрольними державі-окупанту установами та організаціями незаконних археологічних розкопок й розвідок спричиняє руйнування та пошкодження ряду об’єктів матеріальної культурної спадщини України. До таких об’єктів відносяться: Церкви Івана Предтечі, Докової Башти, Вежі Костянтина, стародавнього поселення навколо м. Феодосії, античного городище «Кітей» (Південно-східне узбережжя півострова), стародавнього міста Акра, античного некрополю та поселення «Киз-Аул», фортеці «Керч», старовинного поселення Боспорського Царства.

У вказаних кримінальних провадженнях перевірятиметься причетність до вчинення кримінального правопорушення службових та посадових осіб ФДБУК «Державного Ермітажу», підрозділів «Російської академії наук», «Руського географічного товариства» та «Московського державного педагогічного університету».