На утилізацію пестицидів на Херсонщині виділять додатково 3 мільйона гривень

20 Червня 2021, 13:21

Депутати Херсонської обласної ради під час засідання сесії виділили 2 млн. 870 тис. грн на подальше траснкордонне перевезення та утилізацію непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин, що зберігаються на території Херсонської області.

Про це  повідомляється на сторінці Херсонської обласної ради. 

“Це реалізовується у межах переліку першочергових природоохоронних заходів на 2021 рік та фінансується з обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища.

Зазначимо, що у 2021 році заплановано до вивезення 100 – 110 тонн обсягу непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що до на вирішення проблеми утилізації пестицидів обласна влада звернула увагу наприкінці 2019 року. Тоді Представники французької компанії “S.I. Grоup Сonsort Ltd “планували  перевезти до Франції та утилізувати 65 тон шкідливих пестицидів, що вже 10 років зберігаються поблизу села Дніпровське Білозерського району.

Транспортування та переробка хімікатів, за даними Прозоро, отоді обійшлась  обласному бюджету у 6 мільйонів гривень.

Загалом на території області зберігається приблизно 2 тисячі тон пестицидів та дусту — четверта частина від загальноукраїнської кількості. Найбільше контейнерів зі шкідливими хімікатами розташовано в Генічеському та Каланчацькому районах. Через незадовільні умови їх зберігання не виключено потрапляння пестицидів у підземні води, що згодом може викликати хвороби місцевого населення.

Подробиці процесу утилізації пестицидів на Херсонщині у відео за посиланням.