На КПВВ “Чаплинка” відсутнє автобусне сполучення та пункти тестування на COVID-19 – Верігіна

03 Червня 2021, 13:16

Представник Уповноваженого з дотримання прав жителів Автономної Республіки Крим та міста Севастополя Ірина Верігіна відвідала з перевіркою КПВВ “Чаплинка” на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом. Під час перевірки було виявлено кілька порушень, про які Верігіна розповіла на своїй сторінці у соцмережі. 

“Метою візиту була перевірка дотримання прав громадян під час перетину пункту пропуску на адміністративній межі з тимчасово окупованою територією АР Крим.
Було з’ясовано, що за добу середня кількість пропусків громадян складає до 20 осіб. Територія КПВВ – прибрана.
 
Разом з цим, облаштування КПВВ не повною мірою відповідає потребам щодо забезпечення прав і свобод як громадян, так і особового складу прикордонної та митної служб.
Монітори встановили, що на території КПВВ незадовільний стан дорожнього покриття пішохідної смуги, вода, якою користуються у пункті пропуску, не має сертифікату якості, відсутні навіси для проведення контролів транспортних засобів. Відсутні санітарно-гігієнічні кімнати для осіб з інвалідністю та інших маломобільних громадян, відсутня кімната матері та дитини.
Під час перевірки було з’ясовано, що автобусне сполучення між КПВВ та іншими адміністративно-територіальними одиницями материкової частини України відсутнє. Громадяни, які виїжджають з ТОТ АР Крим, вимушені добиратися самостійно”, – йдеться в повідомленні.
Також варто звернути увагу на те, що 5 січня 2021 року Кабінет Міністрів України вніс зміни до постанови №1236 від 9 грудня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», зокрема, щодо забезпечення облаштування пунктів тестування на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 на контрольних пунктах в’їзду на тимчасово окуповану територію Автономної Республіки Крим та м. Севастополя та виїзду з неї. Відповідно до зазначених змін, такий обов’язок покладено на Херсонську обласну державну адміністрацію разом з державним підприємством «Реінтеграція та відновлення», яке належить до сфери управління Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, та акціонерним товариством «Українська залізниця». При цьому на КПВВ «Чаплинка» зазначений пункт тестування з часу ухвалення вищезазначеної постанови створений не був.
Докладний звіт за результатами перевірки та відповідні рекомендації будуть направлені на адресу об’єкту моніторингу.
Як повідомлялось раніше контрольно-пропускний пункт “Чаплинка” на адміністративній межі з тимчасово окупованим Кримом тимчасово закривають задля проведення там ремонтних робіт. 
“З 7 червня протягом 14 днів буде припинено роботу контрольно-пропускного пункту в’їзду-виїзду “Чаплинка”. Пов’язано це з проведенням ремонтних робіт на КПВВ. В штатному режимі залишаються працювати КПВВ “Чонгар” та “Каланчак””, – йдеться в повідомленні.