На працівників виконавчої служби затримали під час отримання хабара

20 Червня 2021, 12:12

Служба безпеки України викрила системну корупційну схему. Затримано працівників одного з районних відділів державної виконавчої служби міста Херсон Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).
За попередніми даними слідства, корупційну вертикаль створили двоє працівників: начальник одного з районних відділів Державної виконавчої служби – держслужбовець категорії «Б» та його підлеглий – старший державний виконавець. Зловмисники вимагали хабарі від місцевих мешканців, а саме – фігурантів проваджень.
Зокрема, за обумовлену суму підозрювані обіцяли «вирішувати питання» щодо зняття арештів з майна громадян, розблокування банківських рахунків або закриття виконавчих проваджень.
Як зазначає заступник начальника слідчого управління обласної поліції Віктор Баранецький, за останні 5 тижнів це вже третій факт викриття працівників виконавчої служби Херсонщини у вимаганні неправомірної вигоди. Працівники поліції, СБУ та прокуратури задокументували протиправну діяльність 28-річного начальника одного з районних відділів ДВС та його 41-річного підлеглого. Як стало відомо правоохоронцям, посадовці пообіцяли місцевому жителю зняти арешт з його транспортного засобу. Проте свою доброзичливість працівники державного органу оцінили в 22 тисячі гривень. Під час передачі цієї суми держслужбовці й були затримані. 
Під час проведення слідчих дій на робочому місці, в сейфі одного із затриманих, виявлено готівку у вітчизняній та іноземній валюті. Наразі встановлюються всі обставини справи та походження виявлених грошей.
Зловмисникам повідомлено про підозру у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (одержання неправомірної вигоди службовою особою)Кримінального кодексу України.
З початку року це вже третій випадок хабарництва в органах Державної виконавчої служби на Херсонщині. Заходи із викриття та блокування незаконного механізму проводились спецпідрозділом по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Херсонській області спільно з Національною поліцією під процесуальним керівництвом обласної прокуратури.