На Херсонщині відзначають День кримськотатарського прапора

26 Червня 2021, 13:44

Сьогодні в Україні відзначається День кримськотатарського прапора. Датою святкування був обраний перший день другого Курултаю кримськотатарського народу, який відбувся 26-27 червня 1991 року в Сімферополі, вже після проголошення Україною незалежності. І саме тоді цей прапор був прийнятий Курултаєм як національний.

Про це повідомляють в ХОДА.

З нагоди свята над адмінбудівлею Херсонської обласної державної адміністрації урочисто підняли два прапори: український і кримськотатарський. Як зазначив очільник області Сергій Козир, такі заходи демонструють українцям, які проживають в Криму, що вони не сам на сам з окупантом:

«Для Херсонщини питання Криму є надзвичайно важливим, адже наша область нерозривно пов’язана з тимчасово окупованим півостровом. Я завжди наголошую, кримськотатарський народ – невід’ємна частина великої української родини.  Вірю, що у звільненому від російських окупантів Криму зовсім скоро піднесуться вгору  українські та  кримськотатарські прапори. Тож нехай завжди поруч із Державним Прапором України, гордо майорить і прапор кримськотатарського народу».

Фото ХОДА

В Новоолексіївці також відбулися масові заходи до Дня кримськотатарського прапора. Про це повідомляють наші колеги з “IPC-Генічеськ”. Подробиці святкування в Новоолексіївці  можна дізнатися з трансляції за посиланням. 

Також, за повідомленням “IPC-Генічеськ”, поблизу КПВВ “Чонгар” відбулась святкова хода та урочисте підняття державного і кримськотатарського прапорів.

 

Фото IPC-Генічеськ

День кримськотатарського прапора вперше було відзначено у 2010 році за ініціативи Кримського Молодіжного Центру та інших молодіжних організацій. А 29 серпня 2010 року на ІІІ сесії V Курултаю кримськотатарського народу було ухвалено рішення відзначати День національного прапора 26 червня. Його мета – об’єднання народу і популяризація кримськотатарської символіки.

За словами голови Херсонського міського Меджлісу Ібрагіма Сулейманова, такі заходи необхідні і дуже важливі для людей, насамперед для тих, які нині живуть в окупації:

«Це один із найважливіших днів для кримськотатарського та українського народів. Кримськотатарський народ зазнав багато репресій від окупанта. Тож нам важливо про це говорити і пам’ятати, адже це надихає на перемогу».