60 українців, що незаконно утримувались в РФ, отримають грошові компенсації від держави

25 Червня 2021, 14:59

Міжвідомча комісія з розгляду питань, пов’язаних з визнанням осіб такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії проти України, та здійсненням заходів, спрямованих на їх соціальний захист, на своєму засіданні 24 червня, ухвалила відповідні рішення щодо 60 українських громадян.

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 

Мова йде про українців, які опинилися у полоні в різні роки з початку збройної агресії РФ проти України – з 2014 року, та були звільнені або досі незаконно утримуються країною-окупантом або її окупаційними режимами.

Зокрема, 14 родин незаконно ув’язнених окупаційною адміністрацією та/або органами влади Російської Федерації українських громадян, які наразі знаходяться за ґратами, отримають виплати на правову допомогу у розмірі 100 тис. грн.

Окрім цього, ще 46 українських громадян, раніше звільнених з російського полону, визнані Міжвідомчою комісією такими, що були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Росії проти України. Всі вони також отримають одноразову грошову допомогу у розмірі 100 тис. грн.

Нагадаємо, що до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із заявою про порушення соціальних прав, а саме на отримання грошового забезпечення як особи, яка проходила військову службу за контрактом, звернувся військовослужбовець запасу та колишній політв’язень, херсонець  Олександр Шумков.

“Зокрема, за період його перебування у незаконному ув’язненні на території Російської Федерації він не отримував жодних грошових виплат, що передбачені чинним законодавством України.
З метою поновлення порушених прав,  Уповноважений ВРУ з прав людини направила відповідне подання командувачу Повітряних Сил Збройних Сил України, де наголосила про необхідність невідкладного реагування задля відновлення прав Олександра Шумкова та проведення з ним повного розрахунку”, – йдеться в повідомленні.
Інформацію про звернення на своїй сторінці підтвердила Уповноважена з прав людини у Верховній раді України Людмила Денісова.