ЗМІ, що представляють корінні народи України, зможуть отримувати державну підтримку

20 Травня 2021, 12:56

Держава зможе надавати підтримку ЗМІ, в яких представницькі органи корінних народів самостійно прямо володіють щонайменше 51% у статутному капіталі та/або правом голосу часток ЗМІ, у разі, якщо вони здійснюють не менше 50% мовлення мовами корінних народів України або присвячують не менше 50% мовлення питанням реалізації прав корінних народів.

Про це повідомляють в Міністерстві реінтеграції окупованих територій України. 

Віцепрем‘єр-міністр пояснив, що відповідна норма передбачена в проєкті закону «Про корінні народи», який 18 травня 2021 Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради (реєстраційний номер 5506).

Згідно з поданням Президента України, доповідати законопроєкт у Верховній Раді буде Віцепрем‘єр-міністр Олексій Резніков.

«Над цим законопроєктом Мінреінтеграції, Меджліс кримськотатарського народу, Представництво Президента в АР Крим і Офіс Президента працювали з серпня минулого року. Це велика робота з неймовірним результатом. Я певен, що Верховна Рада абсолютною більшістю підтримає законопроєкт, адже він направлений на захист прав корінних народів, зокрема – кримських татар, караїмів та кримчаків. Завдання держави – допомагати у всебічному розвитку мови, культури і збереженні самобутності народу, який зараз не може повноцінно розвиватися на своїй історичній Батьківщині – в Криму», – сказав Віцепрем‘єр.

Загалом законопроєкт передбачає:

1)   визначення поняття корінного народу України;

2)   правосуб’єктність корінних народів України;

3)   основоположні права корінних народів України;

4)   культурні права корінних народів України;

5)   освітні та мовні права корінних народів України;

6)   право корінних народів України на сталий розвиток;

7)   інформаційні права корінних народів України;

8)   правовий статус представницьких органів;

9)   ресурсне забезпечення представницьких органів;

10) міжнародне представництво корінних народів України.

Олексій Резніков нагадав, що на своєму засіданні 7 квітня 2021 року Кабінет Міністрів також схвалив важливий документ, розроблений Мінреінтеграції разом з Меджлісом кримськотатарського народу, профільними науковими та освітніми установами, неурядовими організаціями та експертами, у тому числі тими, що перебувають на тимчасово окупованій території АР Крим та м. Севастополя – Концепцію розвитку кримськотатарської мови.