Суд повернув ХОДА земельну ділянку, на якій мала бути збудована сонячна електростанція

06 Травня 2021, 15:54

Суд зобов’язав ТОВ «Піфагор-17» повернути Херсонській обласній державній адміністрації земельну ділянку. На ділянці  площею 452 гектари  мала бути збудована сонячна електростанція. Рішення ще не набрало законної сили.

Про це повідомляє Бюро судової інформації з посиланням на рішення Господарського суду Херсонської області від 27 квітня 2021 року.

Прокуратура Херсонської області звернулася з позовом до ТОВ «Піфагор-17», щоб через суд розірвати договір оренди земельної ділянки 6522384000:02:001:0296, розташованої на території Новозбур’ївської сільської ради у Голопристанському районі. Договір оренди був укладений 6 травня 2019 року на 30 років. Прокурор стверджує, що компанія заборгувала 13,49 млн гривень, які мала сплатити за оренду.

Відповідач позовні вимоги не визнав, посилаючись на те, що у договорі нібито відсутні реквізити для сплати орендної плати, на адресу підприємства не надходили відповідні рахунки, а також взагалі не доведено наявність заборгованості.

Суд ці аргументи відкинув, дослідивши матеріали справи. Суддя повністю задовольнив позовні вимоги прокурора: розірвати укладений договір оренди та зобов’язати ТОВ «Піфагор-17» повернути земельну ділянку Херсонській облдержадміністрації. Рішення ще не набрало законної сили та може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

Публічна кадастрова карта України

Цільове призначення земельної ділянки — «для розміщення, будівництва, експлуатації та обслуговування будівель і споруд об’єктів енергогенеруючих підприємств, установ і організацій». Згідно договору оренди, підприємство мало будувати на ділянці сонячну електростанцію потужністю 300 МВт.

Кінцевий бенефіціарний власник ТОВ «Піфагор-17» — Станіслав Чуклов. За даними аналітичної системи YouControl, що бере дані з Єдиного державного реєстру, Станіслав Чуклов також є засновником та бенефіціаром кількох підприємств у Херсонській області, що займаються вирощуванням зернових культур, рису, овочів, виробництвом електроенергії. У жовтні 2020 року підприємець балотувався до Херсонської обласної ради від партії Ігоря Колихаєва «Нам тут жити», але депутатом не став. Від квітня 2006 року до жовтня 2010 був депутатом Херсонської міської ради від «Нашої України», членом комісії з питань містобудування та земельних відносин.

ТОВ «Піфагор-17» має в оренді також іншу ділянку, площею 147 га, з призначенням для будівництва та обслуговування енергогенеруючих установ. Вона знаходиться поряд з ділянкою, яка стала предметом спору в суді.

Ще дві ділянки по сусідству перебувають в оренді ТОВ «Атлас Кепітал Енерджі», засновником якої є норвезька компанія Scatec Solar. Фірма збиралася побудувати станцію на 65 МВт, однак у грудні 2019 року зупинила будівництво.