Росія відводить війська, але загроза вторгнення поки що існує – Андрій Таран

12 Травня 2021, 12:12

Фото - Парламент UA

Передислокація підрозділів збройних сил Російської Федерації з районів вздовж кордонів України продовжується, але кількість відведених російських військ не дає зробити висновок, що загроза збройної агресії минула.

На цьому наголосив Міністр оборони Андрій Таран, зазначають у Міністерстві оборони України. 

Таран додав,  що підпорядковане йому відомство робить усе можливе, щоб сили оборони були спроможними дати адекватну відповідь на загрози.

“За даними нашої розвідки та інформації від наших західних партнерів, Росія дуже повільно відводить свої війська. Наприклад, учора було відведено близько 3,5 тисячі, то сьогодні близько 4 тисяч військовослужбовців. Техніка РФ все ще залишається поблизу нашого північного кордону,” – зазначив він.

Окремо, Міністр звернув увагу, що сьогодні ретельно відслідковується ситуацію в сусідній Республіці Білорусь. Україна серед можливих сценаріїв не виключає ймовірності вторгнення російських військ з білоруського напрямку, або поширення військової агресії через територію Білорусі.

Фото – “Українська правда”

“Станом на зараз такої безпосередньої загрози не відзначаємо. Водночас, у випадку необхідності у нас є розроблені плани, і ми знаємо як діяти, якщо побачимо ознаки створення угрупування збройних сил, яке може бути застосоване через Білорусь, “- додав Андрій Таран.

Нагадаємо, що 30 квітня командувач  Об’єднаних сил ЗСУ  в інтервью “АрміяІнформ” повідомив, що «за всіма напрямками навколо державного кордону, по всій протяжності є небезпека і відповідна загроза. Але загроза має певну ступінь, є безпосередня загроза, є потенційна загроза. Тому, небезпека, говорячи військовою мовою, є навколо державного кордону завжди, але рівень загрози на даний час не тягне за собою безпосередньо загрозу вторгнення на територію України».

Відповідаючи на питання про можливість залучення союзників до захисту кордонів, Наєв зазначив, що у всіх планах передбачено застосування тільки Збройних сил України.